Kezdőlap > PKI > Intermediate CA fontossága

Intermediate CA fontossága


Adott cégnél felmerült az a probléma, hogy a levelező-kliens egy tanúsítvánnyal aláírt levél esetén panaszkodott az aláírásra (mindamellett, hogy a láncolat fő-tanúsítványa érvényes is volt és telepítve is!)

   

A sárga háromszög az alábbi hibaüzenetet rejtette, itt a “Részletek” a fontos:


Ha megnyitottuk, akkor ez a hibaüzenet fogadta a felhasználót:

Hiba:

A rendszer nem tudja érvényesíteni az aláírás létrehozásához használt tanúsítványt, mert a tanúsítvány kibocsátójának hitelességi tanúsítványa nem érhető el vagy érvénytelen.

A rendszer nem tudja meghatározni, hogy az aláírás létrehozásához használt hitelességi tanúsítvány megbízható-e vagy sem.

Aláírta: xx@domain.com, módszer: RSA/SHA256 idő: .


Szokás szerint a Részletek segítenek, akkor az aláírásnál ez a hibaüzenet fogad:


Hiba: Problémák léptek fel az aláírás létrehozásához használt hitelességi tanúsítvány érvényesítésekor.

Ezek után jön a valódi megoldás: ha rámegyünk a “Tanúsítvány megtekintése” gombra, akkor a köztes CA (mivel megbízható Root CA-tól lett kiállítva) automatikusan bekerül a felhasználó-szintű köztes tanúsítvány-kiállító-tárolóba. Ha ilyenkor megnézzük a “Certificate path“-t, akkor azt tapasztaljuk, hogy minden csupa pipa – sőt, ha bezárjuk sorra az ablakokat, amiken keresztül idáig jutottunk, mindegyiknél megjelenik a pipa.

S hogy miként lehet ezt a sok-sok ablakot elkerülni? Például, ha a láncolat összes elemét előre felvesszük a tanúsítványtárba (ez ugye mehetne akár gép-szinten), hiszen így tudja ellenőrizni a hitelességet – ehhez pedig fel tudjuk használni az előző lépések során látott/kapott tanúsítványok exportjait 🙂

Kategóriák:PKI Címkék: , ,
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Hozzászólás