Kezdőlap > Windows Server, Wsus > Wsus gondok Win 2022 upgrade után

Wsus gondok Win 2022 upgrade után


Pár napja publikus lett a Windows 2022 (pl. VLSC*), de az “éles” ismerkedésünk nem indult valami jól. Az egy dolog, hogy szűz telepítésnél hogyan viselkedik, de tudjuk, hogy puding próbája az evés – így mondjuk például egy in-place upgrade már jobban kimutatja a problémákat. Természetesen a felmerülő kérdéseket nem szabad általánosítani, hiszen a helyi sajátosságok is közrejátszanak, majd a jövő megmutatja, hogy ez valóban lokális gond volt-e.

Adott cégnél próbálták ki az upgrade-et egy 2019-ről. Maga a telepítés sikeresen lezajlott, de utána máris kellett a segítségem, ugyanis pl. a Wsus upgrade-je sikertelen lett. Maga a hibaüzenet nem ismeretlen az IT-sok világa előtt, hiszen láttunk már ilyent:

Fatal Error: The schema version of the database is from a newer version of WSUS than currently installed. You must either patch your WSUS server to at least that version or drop the database.

Előbb természetesen megnéztem az adatbázis-verziót meg a post-Wsus konfigban szereplő verziót – egyezett (ellenkező esetben az alábbi parancsot érdemes lefuttatni):

C:\Program Files\Update Services\Database\UpdateSchemaVersion.sql

Mivel nem akartak sokat foglalkozni ezzel az adott cégnél, kérték, hogy akkor nulláról indítsuk. Így előbb megpróbáltam simán adatbázis törléssel (SQL Management Studio-ból) és ismételt létrehozással (anno máshol nem WID volt, így a jegyzeteimben ott volt még a szögletes zárójelbeli kiegészítés):

wsusutil.exe postinstall [SQL_INSTANCE_NAME=server\SQLEXPRESS]

Majd, amikor (látszólag) ez sem vezetett eredményre, letöröltük a WID instance-t és a WSUS szerepkört, majd újraindítás után újratelepítettük. Itt már biztossá vált, hogy nem ezzel volt baj, hiszen a WSUS konzol félig-betöltése továbbra is megmaradt.

A rend azután állt helyre, miután a 4GB memória növelésre került. Az eredeti elképzelés szerinti feladatokra lehet, hogy elég volt anno ez a mennyiség, de megnézve az aktuális terheltséget, szükség volt a +1GB-ra, főleg a kezdeti szinkronizációhoz (elég szűkös erőforrásokkal rendelkeznek…).

*VLSC: Ott is nagy változások történnek, hiszen az MS igyekszik kivezetni a “sima” fiókok használatát s “céges” fiókok irányába terelni. Ez részben jogos, hiszen általában a licenszek adott céghez/cégekhez kötődnek, így abban a cégben létre lehet hozni egy új felhasználót – még ha nem is kap licenszt igénylő postafiókot; ugyanakkor véleményem szerint ennek a műveletnek a szükségessége kaphatott volna nagyobb visszhangot.

Kategóriák:Windows Server, Wsus Címkék: , ,
 1. soder
  szeptember 27, 2021 - 4:33 du.

  Ott ahol szumma 4 giga ramot adnak a wsus szervernek az úr 2021. esztendejében, ott mégis mi a fáraszkarikára kell a windows szerver 2022 tudása???

 2. október 2, 2021 - 6:54 de.

  Egyetértek, de ez sokkal inkább a tesztről szólt náluk. S belefutottak… 🙂

 3. Loki
  december 4, 2021 - 8:36 de.

  Hello. Én is belefutottam ugyanebbe a hibába. Sokat kerestem megoldást ide igazit nem találtam. A te cikked adott egy kis iránymutatást. Találtam néhány WSUS_PostInstall logot a %LocalAppdata%\Temp mappában. Ebből úgy tűnt nekem, hogy valamiért nem futott végig a WSUS role upgrade-je.A schema verziókat frissítette az adatbázisban, de a frissítés hibás volt. Az adatbázisban van egy dbo.tbSchemaVersionHistory tábla miben tárolja a korábbi schema verzió számokat, innen visszaírtam a korábbira verziókat. Ezt követően elindítottam a Post Install konfigurátort és az upgrade sikeresen végigfutott.

  • december 6, 2021 - 12:39 du.

   Köszi a visszajelzést. Ott nem akartam ennyire utánamenni, nem ez volt a scope 🙂

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: