Kezdőlap > General > Morfondírozás

Morfondírozás


Egy ismerősöm hívott fel a napokban azzal, hogy a cég, ahol dolgozik, zsarolóvírus áldozata lett. Voltak mentések, de azokat egy folyamatosan felcsatolt USB-lemez képezte, így azt is titkosította a kártevő.

Sajnos olyan fertőzés volt, amire nincs ellenszer (sajnálatos módon ilyenek vannak többségben). Szakmai véleményemen kívül, hogy valami még menthető-e, a beszélgetés során felmerült a fizetés kérdése. Jeleztem, hogy nem javasolt fizetni – még akkor sem, ha a cég minden digitális anyaga odaveszett.

Ha megnézzük a technikai vonalat, találunk bőven kifogásokat: olyan rendszergazdájuk van, ami a tulajdonos egyik megbízhatónak tekintett embere, viszont aki szakmailag nem haladt a korral. Bár csak az ismerős elbeszélése alapján kaptam némi képet a cég informatikai állapotáról, már az beszédes volt, hogy a “szerver” egy billentyűzet-egér-monitor mentes Windows XP volt, ami a sarokban porosodott, senki nem mert hozzányúlni, teljes mértékben “fekete dobozként” volt kezelve. Van olyan cégem, ahol bizonyos okok miatt szükséges 32-bites oprendszer futtatása – no de nem az a “fő” kiszolgáló, s próbálom minimálisra csökkenteni a kitettségét is.

Érdekességként még annyi, hogy pont a rendszergazda javaslatára (említettem, hogy megbízható?) a tulajdonos (aki eleinte szintén nem akart fizetni) a bűnözővel elkezdett levelezni, aminek következtében sikerült megállapodni egy jóval kisebb összegben a feloldókulcsért cserébe – majd, amikor az utalásra került, a zsaroló meggondolta magát, s további összeget követelt – amit szerencsére már nem kapott meg…

Kategóriák:General Címkék:
 1. soder
  december 2, 2019 - 9:00 de.

  Sajnos nincs semmi ami miatt együtt tudnék érezni az ilyen 1személyes kft-tulajokkal. Csencselésből, adócsalásból feltételezem jól kiművelt (továbbá feltételezem az X5-t azért valahogy csak kitermelte a cége), de a win10-re már nem maradt 30 ezre. Hát most már legalább ezt is megtanulta. Nem irigység mondatja velem, hanem a szimpla emberi butasággal nem tudok mit kezdeni ami ezekben az embereknek a fejében van. Gondolom sokan mondták már neki előtte is h. nem lesz jó a kölyke ócska levedlett gépén vinni a cége ügyeit, de gondolom azokra se hallgatott. A költségkeret hozzáértő rendszergazdára gondolom szintén meghatározta milyen szakember tutujgatta INGYEN a gépet eddig is. De legalább azt a fél-1millió forintot most valami kínai-orosz bűnözőcsoportnak fizethetette be, ahonnan nem kapott vissza érte semmit.

  Ha a feltételezésem véletlenül pont nem lenne helyes és egy rendes egyszeri 2kezi munkásember aki kényszervállalkozó, akkor is sajnos azt kell mondjam ha nem toll-füzetkombó a cége adatbázisa, akkor keressen hozzá jobb szakértőt, az ismerettségi körön kívülről.

  • december 3, 2019 - 8:45 de.

   Magát a tulajt nem ismerem, de amikor jeleztem az ismerősömnek, hogy szívesen segítek az IT újraépítésében, akkor derült ki, hogy még segítséget sem hajlandó elfogadni a tulaj. Ha nem, nem; nem kötelező a disznótor…

   • soder
    december 5, 2019 - 3:28 du.

    Igen, pont ezt mondom: ostoba vállalkozó fajta, nyilván senkiben nem bízik meg mert ugyanolyan csencselős gazembernek néz mindenkitvamilyen sajátmaga is. Megérdemli ami történt vele, persze még ő fog “jogosan” haragudni emiatt a világra.

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: