Kezdőlap > Exchange > Exchange 2019 morgás

Exchange 2019 morgás


Ugye a napokban lett véglegesítve az Exchange 2019. Eddig még lehetett reménykedni, hogy az előzetes információkkal ellentétben még van esélyünk a cikket kiváltó morgás megszűnésére, de a remény elhalt… Ugyanis szép és jó a fejlesztés, de egy dolgot emelnék csak ki belőle: a Mailbox kiszolgáló minimálisan ajánlott 128 GB memóriáját. Az MS-nél vagy nagyon elgurult a gyógyszer, vagy ezzel akarják a kkv-kat az Office365 irányába terelni.

Egyik érintett kis cég, ahol a napokban beszéltünk fejlesztésről, kapásból kilőtte ezt a verziót. Mivel vidék, rossz internet-eléréssel, ráadásul nagyon (értsd: nagyon) kis költségvetésű cég, az O365 is kilőve – így maradtunk az Exchange 2016 bevezetésénél.

Aki ismer, tudja, hogy amennyire lehet, MS-párti vagyok, ugyanakkor szakmai szempontból is meg szoktam mondani a véleményem – ennek kapcsán ez a lépés több fekete ponttal felérő minősítést ér… Csak ismétlésként, az eddigi minimális követelmények:

– Exchange 2019: 128 GB

– Exchange 2013, 2016: 8 GB

– Exchange 2010: 4 GB

 

 1. Zomby
  október 25, 2018 - 12:28 du.

  Nem tudom elképzelni, hogy egy nagyon kis költségvetésű cégnek megéri Exchange licenceket venni és szervereket üzemeltetni.
  Sávszélesség: Érdemes végig gondolni, ha sok a belső forgalom, csak akkor lehet több. Egyébként a spam miatt jóval kevesebb is lehet.

  • október 25, 2018 - 12:53 du.

   Zomby, én is próbálnám védeni a mundér becsületét 🙂 Nem tudom, mekkora a legkisebb cég, amivel kapcsolatban vagy, de ha csak nagy cégeim lennének, valószínűleg én sem tudnám elképzelni 🙂

   • Zomby
    október 26, 2018 - 7:01 de.

    Akkor átfogalmazom 🙂 Az MS fejével a megcélzott piac kb. a 4 node-os clusternél kezdődik már, nem is igazán van már a standard verziónak létjogosultsága. Az MS számára nem létezik ügyfél ez alatt.

    Egyébként van 2 fős ügyfelünk is. De havi 1000 Ft/user/hó -b o365 mellett tényleg nem jön ki a matek. Egy szerver önmagában megesz 100e Ft/év áramot és még téged nem is számoltunk. 🙂
    (Exchange 2019 standard szerver licenc kb 4800 EUR)

    A logika a nagyobb memória méretre az, hogy több felhasználó mehet már egy szerverre, még akár olcsóbb is lehet így.

    • október 26, 2018 - 7:19 de.

     Jó pár helyen hallom, hogy milyen jó volt az SBS-család (a “problémáival” együtt). Ezt a feeling-et kérik még jó pár helyen, s akár azért, mert az ügyvez “önfejű” (=nem hajlandó a felhőre bízni a levelezését), akár azért, mert bőven túllépik a támogatás idejét (tudtad, hogy van ahol még Exch 2003 megy?), még mindig az on-prem verziót kérik.

     2 főnél persze nem éri meg lokális szervert üzemeltetni, de ott, ahol fut egy on-prem ügyviteli rendszer (emiatt nem lehet NAS), egy fájl-szerver (rossz internet-kapcsolat miatt ez utóbbi nem lehet felhős), tehát mindenképp egy Win-es gép kerül elő (tartomány természetesen), ott már adott az áramfogyasztás. Ott már – joggal – felmerülhet az on-prem levelezés kérdése.

     Igen, tudom a vizsgákból, hogy amerikai léptékkel kell gondolkozni. Ami itthon nagyvállalat, az kint még kkv. Meg, hogy 1 szerver nem szerver. De van, aki itthon még így tengődik… Tudom, MS-nek nem éri meg kis (mit kis? nano 🙂 ) halakkal foglalkozni, de attól ők még léteznek. S ha tetszik nekik az MS ökoszisztéma, s nem akarnak Linux-ra váltani, akkor keresik a megoldást. Szóval én a nevükben morgok…

 2. október 25, 2018 - 4:55 du.

  Meddig lehet 2016 Exchange licenszet beszerezni? Utána kiscégek O365 ha ms platformon szeretnének levelezni. Én úgy tapasztalom a kis cégek is már háklisak a levelezésre, hogy mindig menjen magy méretű fiok ..stb. ezt meg kis pénzből kis vassal, egy internettel nem lehet on prem. elérni így általában meg lehet győzni őket, hogy jobban járnak az o365-el.

  • október 26, 2018 - 7:07 de.

   Nem tudom, meddig lehet E2016-ot venni, egyelőre ez még alternatíva. Természetesen, ha ez megszűnik, akkor más helyzet lesz. Nem mindenkinek felel meg az O365 🙂

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: