Kezdőlap > Windows 10, Windows Server > Windows 10 Fall Creators Update vs WannaCry & Petya

Windows 10 Fall Creators Update vs WannaCry & Petya


Aki az IT világában él (sőt, akinek van számítógépe), biztosan tud a múlt havi WannaCry-járványról, ennek ráadásaként tegnap aktiválódott a Petya zsarolóvírus is. Mindkettő az SMB1 protokoll egyik hibáját használja ki, s ennek lassú kihalása okán kapták a már nem támogatott rendszerek is a javítófoltokat.

Ugyanakkor lassan, de biztosan elkezdtek csepegni infók a Win10 idei őszi frissítéséről. Az indító gondolathoz kapcsolódik az egyik friss és fontos információ is, aminek sokan nem fognak örülni: az említett frissítéstől kezdve megszűnik az SMB1, magyarul a Windows 2003 és régebbi rendszerekkel való kapcsolattartási lehetőség.

Tudom, sokan nem értik, hogy miért foglalkozom ilyen ősrégi rendszerekkel. Nos, egyszerűen azért, mert a magyar viszonyokat ismerve, nem egy cégnél található még ilyen oprendszer. Félig haladva a korral, vannak már Win10-es munkaállomások, de a szerver-csere még nem történt meg. Sőt, továbbmegyek, azok a régi nyomtatók/készülékek, melyek csak ezt a régi protokollt ismerik/használják, szintén ki fognak esni a játékból.

Természetesen kell haladni a korral. Hiszen mint említettem, a WannaCry/Petya is erre épül, ennek a sebezhetőségét használta ki. Általános (és kiterjesztett) támogatása is lejárt. Viszont hiába voltak a különböző fórumokon, médiákon elhangzott figyelmeztetések, áttérésre figyelmeztető oktató-videók, felhívások, sajnos továbbra is rengetegen vannak régi rendszerekkel – részben anyagi, részben más okok miatt. Érdemes az ottani rendszergazdáknak/informatikusoknak ismételten jelezni a vezetőség felé, hogy a kockázat folyamatosan nő…

ps. eredetileg egy hosszabb cikknek készült volna, de Petya áthúzta a tervem. Hogy mégse maradjon senki szakmai tartalom nélkül, egy elég jól összeállított MS-cikket linkelek be az SMB protokollokról.

Reklámok
 1. június 28, 2017 - 12:50 du.

  Ööööö…. nem. Hacsak nem változtatták meg a tervet tegnap óta.
  Az SMB1 SZERVER komponens (Kiszolgáló szolgáltatás) lesz alapértelmezetten tiltva a Win10 következő kiadásában, a kliens komponens aktív marad. Így 2003-as szerverekhez tudnak továbbra is kapcsolódni a Win10, de hozzá már nem tudnak a régiek.
  Kis cégenél lehet gond, ahol a file-csere nem szervereken, hanem kliens-kliens kapcsolaton keresztül történik.

  • június 28, 2017 - 1:54 du.

   Jogos, nem minden cikkben pontosítanak. Az általad leírtakat (ha minden igaz) tovább lehet szűkíteni: Home és Pro gépek esetén, valamint upgrade esetén marad a kliens, tiszta telepítés és Ent/Edu esetén nem.

   • soder
    július 3, 2017 - 1:43 du.

    Üdv a MSFT átláthatatlan és “ködös” világában 🙂

    • július 3, 2017 - 2:07 du.

     Soder, ezt “aprítom” egy jó ideje 🙂

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: