Kezdőlap > Virtual Server/Hyper-V > Hyper-V guest vs. USB

Hyper-V guest vs. USB


Adott helyen ismét előkerült egy ősrégi probléma: Hyper-V vendéggépre szerették volna a gazdagép USB-portjára csatlakoztatott eszközt átvinni. Ez sajnos mindig egy fájó pont, kerülő-megoldásokkal próbáltuk itt is megoldani a problémát.

Egyrészt megoldás lehet a távoli asztali kapcsolat (RDP), hiszen annak beállításai között szerepel a helyi USB-erőforrások átadása. De mi van abban az esetben, ha (bármilyen okból kifolyólag) nem szeretnénk hálózattal ellátni a vendég-gépet? Ekkor az RDP bizony nem járható út.

Egy másik megközelítés a 2012 R2 óta létező korlátozott megoldás. Ehhez ugyanis Gen2 gépek szükségesek, s ebben az esetben a VMBus-on keresztül át tudjuk adni a legtöbb USB-eszköz kezelését a vendég-gépnek (természetesen bekapcsolt Enhanced Session Mode kapcsolóval). Sajnos a Gen2 gépeknek elég komoly korlátozásai vannak, a konkrét esetben 32-bites Win7 futtatására lett volna szükség – ez sajnos “duplán” megbukott (32-bit és Win7).

Mivel szerencsére itt a saját gépen megvalósítandó környezet elég (értsd: nem távoli szerveren, automatikusan induló virtuális gép, stb), így kipróbáltunk egy alternatív virtualizációs eszközt, a VirtualBox-ot is. Ez bizonyos dolgokat nem tud, amire egy “rendes” virtualizációs réteg képes, de erre a feladatra akár alkalmas lehet.

Hogy ott, adott környezetben annyira speciális USB-eszköz volt, hogy sem az RDP-s megközelítés, sem a VirtualBox nem hozott megoldást – hát, sajnos van ilyen…

Kategóriák:Virtual Server/Hyper-V Címkék: ,
 1. Lotus
  november 10, 2016 - 9:51 du.

  Hardveres token, mi?

 2. november 11, 2016 - 12:19 du.
  • november 11, 2016 - 12:23 du.

   Usb to Ethernet megoldásokból Dunát lehet rekeszteni. Engem sokkal inkább az zavar, hogy miért nem lehet ezt rendesen, szoftveresen megoldani.

 3. november 25, 2016 - 5:06 du.

  VMware workstation, az normálisan kezeli az USB-t, pedig hiába megy a sírás az MS-nek kb a Hyper-V beta óta rendes USB redirection-ért, szerintük az RDP-s megoldás teljesen jó. Inkább nem is kommentelem ezt a hozzáállást 🙂

  • november 28, 2016 - 12:39 du.

   Nem akartuk az összes virtualizációs megoldást végigpróbálni, s mivel legutóbb a VirtualBox-ot használták, sikeresen, nem erőltettük tovább.

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: