Kezdőlap > Wsus > WSUS gondok

WSUS gondok


Az utóbbi időben elég sok 2012/2012 R2 oprendszeren futó WSUS-t kezelő rendszergazdának volt fejfájása. Az ok az, hogy kijött a KB3148812 frissítés, majd nem sok időre rá kijött a javítása, a KB3159706, s mindkét folt telepítése után a konzol használhatatlan lett; így első reakcióként (kerülőmegoldásként) a folt eltávolítása jött szóba. Az, hogy a folt telepítése után fellépő hibák kiküszöbölése érdekében mit kell még tenni, szokatlan módon csak a megjelenés után pár nappal jelent meg.

Nem teljesen szokványos, hogy egy frissítés telepítése után még további reszelést kelljen végrehajtani (bár nem mondhatni azt sem, hogy újdonság, pl. egyes Sharepoint termékek esetén már hagyomány). Ugyanakkor legtöbben azért használunk WSUS-t, hogy részben automatizáljuk a foltok kiszórását, most viszont pont a WSUS működésében lépett fel zavar.

Az elhárításhoz legalább két dolog szükséges:

– megtalálni, hogy mi okozta a hibát (ez nem egyszerű, ugyanis a konzolon a hibaüzenet sem segít, eseménynapló pedig teljesen már irányba visz el minket)

– ha kiderült, hogy a KB3159706, akkor azt elolvasva végrehajtani az ott leírt lépéseket.

S hogy miről is szól ez a folt, miért nem kihagyható? Nos, a Wsus-ban „Upgrades” kategóriába sorolt Windows 10 fejlesztések a Windows Update kiszolgálókon találhatóak titkosított formában már napokkal az élesítés előtt (annak biztosítása érdekében, hogy mindenhol egyszerre tudják kiengedni őket). A Windows 10 oprendszer fel tudja oldani a titkosítást (RTM óta), de a Wsus nem, ezért eddig a Wsus-ra való kiengedés előtt ezeket manuálisan kellett kikódolni, ami időigényes (és lehetséges hibaforrás) volt. A folt felvértezi a 2012/R2-t a kódolás feloldására (2016 már natívan támogatja), ami alapkövetelménye a Windows 10 Anniversary Update (és az őt követő) frissítések kiszórására.

Kategóriák:Wsus Címke: ,
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: