Kezdőlap > PKI, Windows Server > Split-DNS vs .local

Split-DNS vs .local


Az utóbbi időben két olyan rendezvényen is részt vettem, ahol felmerült a belső tartományi név TLD-kérdésköre: local vs. publikus (split DNS-el). Egyik helyen elfogadták JoeP-el közösen kinyilvánított álláspontunkat, másik helyen kevésbé. Nos, a tanfolyamokon el szoktam mondani ezzel kapcsolatosan a véleményem, a tapasztalataimra alapozva – de ez mindenképp mérlegelés kérdése. Pontosabban csak akkor, ha nem kis cégről beszélünk; ugyanis ahol SBS-t telepítenek, ott „gyárilag” eldöntik helyettünk (ez most az utolsó verziókra vonatkozik, régebben ott is megvolt a döntési szabadságunk).

A válasz ugyanis nagyon nem egyértelmű, ki-ki maga kell eldöntse, hogy mit választ, de ne én mondjam meg a tutit, itt van egy összefoglaló egy MVP-től (maga a cikk régi, de időnként frissítve van új információkkal, s itt felhívnám a figyelmet a legutolsó, 2014-es bejegyzésre, így talán egyértelműbb a kategóriába való besorolás oka is):

http://blogs.msmvps.com/acefekay/2009/09/07/what-s-in-an-active-directory-dns-name-choosing-a-domain-name/

Kategóriák:PKI, Windows Server Címkék: ,
 1. jpetrenyi
  május 9, 2016 - 11:01 de.

  Szerintem ez viszonylag egyértelmű kérdés: aki belső tartománynévként olyan tld-t használ, amelyik nem él az interneten, az lemond arról, hogy külső tanúsítványszolgáltató által kiadott SAN tanúsítványt használjon. Ha ez nem probléma, akkor bátran. Ha csak egy pillanatra is meginognak, miszerint lehet, hogy a jövőben szükség lehet rá (Exchange, Lync), akkor használjanak split-et.

  • május 9, 2016 - 11:05 de.

   Azt mondjuk nem fogadtam el érvként, hogy azért nem jó a split, mert a felhasználók belülről a cég saját (hosztolt) weboldalát www nélkül akarják elérni (domain.hu) – ez sztem már túlzott kényelem, hogy 3 betű fejfájást okoz.

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: