Kezdőlap > General, Windows Server > Alvó szerver

Alvó szerver


Egy „legendás” „piros gombos” segítségkérés során az volt a kérdés, hogy egy Windows 2012 R2 kiszolgáló miért elérhetetlen időnként. Ráadásul egy olyan környezetben, ahol 1 kiszolgáló van, a felhasználók száma is minimális, és látszólag semmi nem indokolja a szerver leállását.

A hibakeresés szerencsére aránylag hamar feltárta az okot, az eseménynapló rengeteget segített, a System-ben ez volt:

Kernel-power 42

The system is entering sleep.

Sleep Reason: Application API

Nos, nem gyakori, hogy egy szervert elküldenek aludni. Ha meg igen, akkor lehet, hogy célszerűbb inkább leállítani, majd amikor szükséges, akkor újból indítani, nulláról betölteni – de jellemzően nem ekkora cégről beszélünk ilyen esetekben, hiszen az „ébresztéshez” valószínűleg egy másik kiszolgálót használunk. No meg, 1 kiszolgáló esetén önmaga a DC is, amit meg tényleg nincs miért leállítani – s még lehetne sorolni a különböző érveket.

No de menjünk tovább, nézzük az Application naplót a kérdéses időpontokban – hiszen ő is arra hivatkozik, hogy egy alkalmazás állította le, reméljük olyan, amelyik készít naplózást. Máris két bejegyzés kerül elénk, egy hiba meg egy információs fokozatú (idő szerinti sorrendben):

APC UPS Service 61503:

Internal Communication Fault with your battery backup.

APC UPS Service 177:

PowerChute causing PC to hibernate.

Ez már egy nyom, amin el lehet indulni. Tehát valamiért megszakadt a kapcsolat a szünetmentessel, emiatt pedig az alkalmazás kiadta a hibernálási utasítást. Eleve rossz gondolatnak tartom, hogy egy kapcsolat-szakadás miatt ilyen döntést hozzon az alkalmazás, de sajnos az alkalmazás beállításainál nincs erre vonatkozó szabályozási lehetőség.

Rendben, feltártuk a hibát, nézzük, milyen lehetőségünk van a megszüntetésre. Mivel az alkalmazás verziója a legfrissebb, s nincs benne erre vonatkozó állítás, a szünetmentes USB-n keresztül csatlakozik a kiszolgálóhoz, sok esélyünk nincs, így a gyártóhoz fordultam.

A gyártóval történt levelezgetés után kiderült, hogy hol történt az elhibázott döntés:

„A PCBE csak SMART UPS termékekkel működik.

A PCPE csak BACK UPS termékekkel működik.

A Windows 2012  operációs rendszerrel nem fog működni csak a PCBE; ebben az esetben egy SMART UPS-re van szüksége.”

Tekintettel arra, hogy az UPS vásárlásakor egy XP volt „a szerver”, s a „kolléga” nem gondolkozott elég éretten (vagy anyagi megfontolásból), egy olyan terméket vásároltak, amelyik nem kiszolgáló-oldali célfelhasználásra van kitalálva (mondjuk jó pont, hogy egyáltalán gondolt szünetmentesre). Emiatt a szerverre is csak a PCPE telepítése során lehetett az eszközzel felvenni a kapcsolatot, ami „nagy vonalakban” jól működik – de „apróbb” hibák előfordulnak. Pl, hogy időnként hibernálja a szervert. Random időpontokban.

p.s. Nemrég kaptam a képet, hogy ha letiltásra kerül a hibernálás a kiszolgálón (milyen eretnek gondolat, brr…), akkor a program panaszkodik:

Kategóriák:General, Windows Server Címkék: , , ,
  1. Zomby
    április 22, 2016 - 12:34 de.
    • április 22, 2016 - 7:05 de.

      Zomby, igen, én is olvasom Zoli blogját is 🙂

  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: