Kezdőlap > General > Synology HDD-csere

Synology HDD-csere


Pofonegyszerű. Vagy mégsem.

Adott a feladat: egy Synology 4-lemezes NAS-ban egyik lemezt nagyobbra kell cserélni. Hétköznapi esetben ekkor semmi gond nincs, hiszen alapértelmezés szerint SHR/Raid kötetben vannak a lemezek, egyesével kicserélve, majd újraépítve a tömböt „csak” időbe telik a stabil állapotba jutás. Ilyenkor a teljes lemezcserét egyesével elvégezve, s mindegyik csere után megvárva a tömb újraépítését, jutunk egy olyan állapotba, hogy a tömb méretét tudjuk növelni.

Jelen esetben itt volt egy csavar. A NAS ugyanis úgy lett kialakítva, hogy 3 lemez alkotott egy tömböt, a negyedik önmagában állt – legalábbis úgy tűnt, hogy az nem része semmilyen tömbnek (jobban utánajárva, igaziból az is tömbként van kezelve a NAS oprendszere által – de ez később derült ki). A kialakítás logikáját is el tudtam fogadni: a 3-lemezes kötet hibatűrő megoldással tartalmazta a fontos adatokat, a különálló kötet pedig a pótolható anyagokat (ez nem jelenti azt, hogy az eddig összegyűjtötteket ne kelljen átmásolni az új lemezre).

Az egyik legegyszerűbb módja az lenne, hogy egy köztes tárolóra kimásoljuk az anyagokat, lemez-csere, majd vissza, ez viszont egyrészt megfelelő tárhely-kapacitást igényel, másrészt dupla időt (attól függetlenül, hogy a NAS-ra kötjük az USB-lemezt vagy valamelyik helyi gépre) – viszont szerettem volna egy elegánsabb megoldást.

A feladat nehézségi fokát mindenki maga tudja megítélni (főleg Windows-os kollégákra gondolok). Azt tudtam, hogy a Synology oprendszere Linux-alapú, így egyértelműen az állományrendszer is ext3/ext4, ráadásként a Raid-tömb is nehezíti a feladatot – de szerencsére nem vette el a kedvem a kísérletezéstől.

Először próbáltam egy Linux-rendszerű állomány-kezelőt Windows alá*, pl. Ext2Read, Ext2Fsd (ez utóbbi ötletét innen merítettem), de egyikkel sem tudtam olvasni a lemez tartalmát.

A megoldáshoz egy másik megközelítést kellett válasszak: úgy tettem, mintha egy „tönkrement” Synology raid-kötetét szeretném kiolvasni, ehhez pedig itt található egy nagyon jó leírás.

A telepítés után az x64-es verziót tartalamzó USB-kulcsról több gépen sem volt hajlandó rendesen elindulni az oprendszer, képernyő-felbontásra panaszkodva, de azt sem fogadta el, hogy ideiglenesen másik felbontással induljon el. Ezért egy 32-bites verzió került letöltésre, azzal már csont nélkül elindult a gép.

Az első gond ott merült fel, amikor az Apt-get install mdadm parancsot akartam kiadni, ekkor

Package somePackage is not available, but is referred to by another package. This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or is only available from another source

hibaüzenettel örvendeztetett meg. A megoldáshoz internetre kapcsoltam a gépet, majd apt-get update utasítással frissítettem a csomag-leírásokat és függőségeiket, utána már tovább tudtam lépni.

A leírás alapján végigmenve valóban felismerte a lemezt és tartalmát, így már csak annyit kellett tenni, hogy az új lemezt betenni a tárolóba, naprakész állapotba hozni, majd hálózaton keresztül átmásolni a régi lemez adatait.

Amennyiben ott szeretnénk hagyni „csak úgy” otthagyni a másolást, akkor érdemes előtte eltávolítani az @eaDir könyvtárakat (a Windows-os thumbnail-nek felelnek meg). Amennyiben a merevlemezt már kiszereltük a NAS-ból (s pl. USB-n csatlakoztattuk az Ubuntut futtató géphez), akkor annyi a teendőnk, hogy kereséssel kilistázzuk őket, majd tömegesen kijelölve töröljük őket. Ha még kiszerelés előtt eszünkbe jut, akkor használhatjuk egyik kolléga itt leírt módszerét.

A másolás sebessége természetesen minden résztvevő szereplőtől függ, de esetünkben az USB-kulcsról bootoló régi netbook, amire szintén USB-vel csatlakoztattuk a kiszerelt lemezt, majd az anyagot hálózaton küldtük a NAS-nak, nem okozott csalódást 🙂

* Még nem a Redstone Anniversary Update rendszerrel próbáltam 😉

Reklámok
Kategóriák:General Címke:
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: