Kezdőlap > Windows Server > AD-replikáció problémák

AD-replikáció problémák


Az egész úgy kezdődött, hogy adott cégnél a kollégák első alkalommal próbálták használni a GPMC-t Win10-ről. Amikor adott házirendet próbáltak megnyitni, pontosabban annak GPP részét, akkor az alábbi 0x80070041 kódú hibaüzenettel szembesültek:

GPO-error

Nem értették a dolgot, hiszen egyrészt a házirend-ág teljesen használható volt, másrészt látszólag minden rendben volt a két DC között (AD Sites&Services-el kért replikáció nem jelzett hibát, repadmin /showrepl szintén jó értékeket mutatott). Arra gondolva, hogy ez valószínűleg kliens-oldali gond, a kért házirend-módosítást megoldották egy másik adminisztratív gépről, majd napirendre tértek a dolog felett.

Mondhatni szerencsére, nem sok idő elteltével egy másik probléma is felmerült: nevezetesen, hogy egy kliens-gépen nem futott le egy szintén házirendben beállított parancsállomány. A próbálkozások során megpróbálták közvetlenül megnyitni a házirendet, s kézzel lefuttatni – ekkor derült ki, hogy azon a tartományvezérlőn, amelyiken hitelesített a kliens, a Sysvol tartalma nem egyezett meg a másik tartományvezérlőn található tartalommal, többek között hiányzott a kérdéses batch-állomány is.

A nyomozás során tisztáztuk az előzményeket is: a tartomány egy régi, 2000-es tartományról lett folyamatosan migrálva (most 2008 R2-es DC-k vannak), de a tartomány szintje 2003-ason van, ezért értelemszerűen a replikációra még FRS-t használnak, nem DFSR-t, így az eseménynaplóban ezt érdemes ellenőrizni. Nos, nem kellett sokat keresni, az FRS naplójában ott virított az Ntfrs 13568-as hiba, amiből kiderül a turpiság: a Wrap Journal sérült. A hibaüzenet mellett ugyanakkor ott van a megoldás is, amelynek során egy teljes szinkronizációt hajtottunk végre, így a két Sysvol mappa egyforma lett, így a kérdéses parancsállomány is átkerült – öröm, boldogság :).

Utólag elmondták, hogy ezzel egy másik, régóta hajszolt problémára is pont került: időnként a kliensek nem csatolták fel a GPP-ben hozzájuk rendelt meghajtókat. Ezt is rengeteget keresték, de mivel a replikációt rendben levőnek gondolták, a gpresult eredménye pedig azt mutatta, hogy a házirend érvényesül, nem tudtak merre indulni…

Kategóriák:Windows Server Címkék: , ,
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. január 21, 2016 - 9:32 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: