Kezdőlap > Windows 10 > Windows 10 – eddig

Windows 10 – eddig


Elég sok gép fordul meg a kezem alatt (céges és magán egyaránt), ezek egy részén már Win10 fut, s az eddigi tapasztalatokból, véleményekből próbáltam néhányat összegyűjteni, a teljesség igénye nélkül.

Kezdjük mindjárt a telepítéssel. Az említett gépek közül csak néhányra került fel friss telepítéssel a Win10 (RTM és Threshold2 vegyesen – a két rendszer telepítőkulcsa (amennyiben nem aktiváló-kulcsról beszélünk)) természetesen különbözik. A szűz telepítés ideje természetesen a frissítő telepítés idejének töredéke, viszont ettől függetlenül nagyon sokan inkább utóbbit választják. Amennyiben egy 32-bites rendszerről volt szó, ott viszont mindenképp a friss telepítést javasoltam, hiszen egy jó ideje próbálom áttéríteni a felhasználóimat a 64-bites oprendszerre (van, ahol bizonyos alkalmazások még akadályoznak ebben, de rendszergazda kollégákkal beszélgetve, ez az itthoni viszonyok között szokványos).

Szokták kérdezni (ügyfelek és tanfolyami hallgatók egyaránt), hogy miért erőltetem a 64-bitet, egy olyan gépen is, amelyiken nem is lenne feltétlenül szükséges (pl. 2 GB RAM-al). Nos, a válaszom egyszerű: egyrészt már elég jól kinőtte a gyerekbetegségeket, elég sok program fut már rajta. Ez mondjuk csak a szükséges kategóriát ütné meg, de a hálózat homogenizációjának elve már kezd elvinni bennünket a válasz felé. Sokkal egyszerűbb homogén hálózatot üzemeltetni, például a szoftver-terítések esetén nem kell külön 32, illetve 64-bites rendszerekben gondolkozni, valamint egy driver-telepítés (mint az itt említett) természetesen másképp történik a két verziónál. Ha már a homogén hálózatoknál tartunk, a helpdesk mostantól imádni fogja a Win10 „as-a-service” hozzáállását, nem kell azzal kezdeni, hogy milyen OS-t használ a delikvens.

Mint már említettem, a gépek nagy része az in-place upgrade folyamatán esett keresztül. Ezek közül volt olyan, amelyik fizikailag is mellettem volt a frissítés idején, de volt olyan is, ami 100%-osan távolról lett frissítve. A sikeres akciók aránya bőven veri a sikertelen akciókét, ugyanis 1 olyan gép volt csak, amelyik a frissítés után „belehalt” a műtétbe. Pontosabban, a bejelentkezés után fekete képernyőt produkált, hosszú időn keresztül – s bár látszólag a merevlemez időnként megmozdult, nem lehetett használni. Mivel ez egy fizikai felügyeletes gép volt, megpróbáltam mindent: külső monitor, RDP-kapcsolat (pingre válaszolt, RDP-re frissítés után nem), de sikertelen volt minden próbálkozás. Az ügyfél elég rövidre szabta a gép kiesésének idejét, így nem haboztam tovább, hanem egy szűz rendszer telepítése mellett döntöttem – habár eleinte nem favorizálta, de az illetékes végül elfogadta a status-quot. Utólag persze okos tud lenni az ember, lehet, hogy némi várakozás után bejött volna a kép: egy ugyanolyan konfigurációval/paraméterekkel rendelkező gép a következő alkalommal már csont nélkül frissült.

Szintén az egyik gép viccelt meg azzal, hogy a frissítés után addig nem volt hajlandó rendesen hálózaton kommunikálni (ping-re sem válaszolt stabilan), amíg az energiagazdálkodási lehetőségeket át nem állítottuk teljesítménycentrikusra.

Rendszergazdák

Aki már Win8/8.1-et használt, továbbra is első körben a Win+X-et fogja elsősorban használni. Én is annyira rászoktam már, hogy Win7-es gépek karbantartásakor is már automatikusan ezzel próbálom indítani a szükséges eszközöket.

Talán az egyik legnagyobb kihívás a Vezérlőpult és a Gépház közti átmenet. A frissítések állapota, amit eddig a Rendszer/Windows update részen értünk el, most átkerült a Gépházba, így az agyunkat is át kell állítanunk. A felhasználók kezelése szintén duális, van olyan beállítás, amit a Vezérlőpulton érünk el, van, amit a Gépházban – otthoni gépek esetén ráadásul a „csak” helyi fiókok, valamint a MS-fiókokkal összekötött fiókok kezelése sem egységes.

Ami továbbra is fájó pont részemre, az a Wifi-kezelés, ami szerintem továbbra sincs a helyzet magaslatán, illetve bizonyos beállításai még jobban el lettek rejtve.

Felhasználók

Aki Win7-et használt, annak kissé nehezebb megszokni az új felületet, mint aki Win8/8.1-et, viszont a sebességbeli különbség mindenkinél egyértelmű (főleg előbbiek esetén). A Start menü – hát, nem teljesen arat osztatlan sikert (nekem sem lett a szívem csücske), viszont a 8/8.1-esben megszokott közvetlen keresés valamelyest ellensúlyozza a megszokást. A legtöbben amúgy is a Tálcán, illetve asztalon található ikonokat használják a programok indítására.

Ami az Edge-t illeti, nem rossz – de még gyerekbetegségekben szenved (még TH2 után is). Amit gyakran hiányolnak, az pl. a Kedvencek menü stabil kitűzése (program újraindítása után ismét meg kell nyitni).

Az értesítési menü a felhasználók kevés százalékánál van használatban, ott is inkább azoknál, akik Win8.1 Phone-t használnak – ez természetes, hiszen a telefonunkon is ehhez hasonlót használunk.

Nem szeretnék összesíteni, hiszen mindenkinek megvan a saját véleménye. Tudom, hogy nem tettem említést minden jó dologról, mint ahogy még rengeteg hiba sem lett felsorolva, de mindkét lista mérete meghaladná azt a mértéket, amit én egy cikkben elfogadhatónak tartok.

 

Kategóriák:Windows 10 Címkék:
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: