Kezdőlap > Exchange > Office 2016 gondolatok

Office 2016 gondolatok


Az új Outlook 2016 sok embernek fog fejfájást okozni. Az ok egyszerű: Exchange kiszolgálóhoz csak akkor fog tudni csatlakozni, ha rendesen be van állítva az autodiscover szolgáltatás. Mielőtt ezt részleteznénk, nézzük a manuális lehetőségeket: vagy Outlook.com, illetve más Exchange ActiveSync (EAS)-kiszolgáló, vagy Pop/Imap kiszolgáló. Az EAS nem használható Exchange esetén, ugyanis az EAS-protokollt is tervezik kivezetni (miután az Outlook.com-ot átteszik Exchange-alapúra), helyette az OutlookAnywhere használata javasolt. Az idők folyamán így alakultak a lehetőségeink (teljesség igénye nélkül):

Outlook 2003: outlook2003

Outlook 2010: Outlook2010

Outlook 2013: outlook2013

Outlook 2016:outlook2016

Mivel manuális lehetőségünk nincs, nem marad más hátra, mint a levelezés automatikus beállítása. Ahhoz, hogy ez működjön, már Exchange 2007 óta velünk van az Autodiscover lehetőség – még ha eddig nem is mindenki használta.

No de miről is szól ez? Nagy vonalakban: a kliens kiküld egy igényt, mely szerint szeretne adott tartomány CAS-kiszolgálójához csatlakozni, erre kap egy választ, ami alapján „bekonfigurálja” magát (halkan megjegyzem, ez most tényleg nagyon konyha-nyelven volt elmondva). Ahhoz, hogy ez működjön, természetesen a minimum a jól beállított Exchange-kiszolgáló – s itt máris elakadtunk, hiszen az önjelölt rendszergazdák számára a levelezés beállítása kimerül a ki/bejövő forgalom megvalósításánál. Ha ezt az akadályt vettük, akkor még tanúsítvány(ok), illetve a DNS-nevek megfelelő beállítása van hátra.

Nem tartom kizártnak, hogy az új, 2016-os Office terjedése kapcsán nőni fog a „piros gombos” hívások száma, hiszen elég sok helyen a kiszolgáló alap-beállításokkal fut. S akkor még nem beszéltem arról, amiről már egyes kollégák is írtak, hogy Outlook-foltozás volt szükséges bizonyos Exchange-kiszolgálókkal való együttműködéshez.

 1. Guest
  november 8, 2015 - 11:24 du.

  Azért annyira nem reménytelen a helyzet, ha a gép AD tag, SCP-vel megtalálja a szervert, ahogy eddig is. Ha meg a rendszergazda annyira tehetségtelen, hogy beállítson 1-2 DNS rekordot, hogy fogja helyrerakni az Exchange-t ha összedől?

  • november 9, 2015 - 10:48 de.

   Ő sehogy 🙂 Jó esetben a hozzáértőbbek (te, én) segítségét kéri (feltételezem, hogy aki SCP-kkel dobálózik, az nem “a szomszéd Pistikéje, aki látott már informatikust” ;). Rossz esetben… inkább nem is gondolok rá 🙂

 2. Richard
  november 9, 2015 - 2:46 du.

  Azért az az autodiscover sem annyira magától értetődő fícsör, ha évekig ment még a szakmai külföldi portálokon / fórumokon is a vaklövöldözés 1-1 Lync-es topikban, h. mi a jó istenért nem tud kapcsolódni a Lync az Exchange-hez. Akkor jöttek a hályogkovácsok az IIS website auth módok módosításával v. az exchange Virtualdir auh beállításokkal v. az internal / external autodiscover URL-ek állítgatásával (amiről sok év után írta meg végül egyetlen Redmondi értelmes h. tök fölösleges beállítani mert Exchg 2010 óta nem veszi figyelembe:

  http://blogs.technet.com/b/rmilne/archive/2013/04/02/busting-the-set-autodiscovervirtualdirectory-myth.aspx

  Vagy volt még hiedelem, h. Lync esetében pl. cAsE sEnsitive az URL-ben az Exchange.asmx rész stb. stb. stb. Mivel Redmond nem szokott kiadni ilyen “hiedelmek és cáfolatuk” tényfeltáró cikksorozatokat, inkább hagyják az örökkévalóságig terjedni az ilyen tévhitek egy részét.

  Szóval lehet h. pont egy Outlook-al nem kell sok varázslás hozzá h. összehozd, de a való életben azért ennél sokkal komplexebb felállásokban már lehet vele szopni keményen.

  • Richard
   november 9, 2015 - 3:16 du.

   Ja még kihagytam 1-2 dolgot:

   – HTTPS helyett HTTP URL használata… lehet-e? internal és external esetben is?
   – _autodiscover SRV record használata, Lync mikor használja, mikor nem, miért?
   – tanúsítvány: wildcard certificate az autodiscover webservices IIS-en.. Lync hardphone-ok évekig nem szerették
   – tanúsítvány: 5-6 évekig volt olyan mendemonda, h. a Lync hardphone-ok nem szerették csak az olyan Exchange webservice tanúsítványt, ami ugyanattól a CA-tól származik, mint a Lync szerver certificate…
   – és még sok más amibe az évek alatt belefutottam, és már elfelejtettem mert nem dokumentáltam le anno.

 3. november 9, 2015 - 5:11 du.

  Richard, hirtelen nem is tudtam eldönteni, hogy engem akarsz meggyőzni az Autodiscover beállítási “feature”-iről vagy a névtelen hozzászólót 🙂

  • Richard
   november 10, 2015 - 2:06 du.

   Jogos, erre reagáltam:

   “Ha meg a rendszergazda annyira tehetségtelen, hogy beállítson 1-2 DNS rekordot, hogy fogja helyrerakni az Exchange-t ha összedől?”

   Többről szól az Autodiscover mint 1 db DNS A (+1 db opcionális SRV) recordról

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: