Kezdőlap > Virtual Server/Hyper-V > VM migráció 2008 R2-ről 2012 R2-re

VM migráció 2008 R2-ről 2012 R2-re


Adott helyen a kollégák át akartak mozgatni egy 2008 R2-es rendszeren futó virtuális gépet egy 2012 R2 gazdagépre. Nos, ebben az esetben a javasolt megoldás (ha nincs SCVMM) a VM export-import elvégzése. Igen ám, de a 2012 R2-re történő import során hibaüzenetbe futottak:

Hyper-V did not find virtual machines to import from location ‘E:\VM’

Ugyanez a gép csont nélkül importálható volt egy tesztelésre felhúzott „sima”, R2 nélküli Windows 2012-re, így egyértelműen nem az export során keletkezett hiba – de a továbblépéshez a segítségem kérték.

Anélkül, hogy túlzottan belemennénk, a történet csak annyi, hogy míg Windows 2012-ben „csak” elavult technológiának lett minősítve a „WMI root\virtualization namespace v1” névtér (ezt használja a Hyper-V), s mellé be lett vezetve a v2, az R2-ben előbbi eltávolításra is került. Az export viszont még természetesen a v1-el készült, amit a 2012 R2 már nem tud értelmezni. Elég sok kerülő megoldás létezik, ebből talán a legegyszerűbb, ha az eredeti virtuális gép .xml állományát (ami maga a gépet írja le) bemásoljuk az exportot tartalmazó mappába – s máris sikeres importnak lehetünk tanúi.

Igen ám, de hol találjuk ezt az .xml-t? Nos, ha nem konfiguráltuk szét a rendszert (mint a kollégák), akkor ott, ahol a többi VM állománya is van, ezt akár grafikus felületen is meg tudjuk nézni (a Hyper-V gazdagép tulajdonságainál). Ha viszont már rengeteg módosítás történt, szanaszét szórták a Snapshot, Smart Page, merevlemez állományok helyét, akkor valószínűleg grafikusan már nem tudjuk megállapítani. Windows 2012-től ezt több módon is lekérdezhetjük, például PS segítségével, ahol emelt szinten futtatva a

$Config = (Get-VM VirtuálisGép).ConfigurationLocation

parancsot a $Config változóba megkapjuk a hőn áhított útvonalat. Ugyanezt le tudjuk kérdezni grafikus felületen is, ahol a virtuális gép „Move…” utasítását kiadva, „Move the virtual machine’s storage” opciót választva, majd azon belül „…different locations” lehetőségével élve tudjuk elég részletesen szabályozni a tárolandó adatok helyét.

2008/2008 R2-nél még nincs ez a lehetőségünk, sem PS-utasítások, sem a grafikus felület nem áll rendelkezésünkre egy szétkonfigurált rendszer adatainak összeolvasásához. Ekkor talán a legegyszerűbb, ha a kályhától kezdjük: a Hyper-V konzol az alábbi mappából olvassa be a virtuális gépeket a kezelőfelületbe:

C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Hyper-V\Virtual Machines

Abban az esetben, ha az .xml nincs az előbbi mappában, akkor létrehoz ide egy szimbólikus linket, amely a virtuális gép „valódi” .xml-jére mutat, tehát a szimbólikus link tulajdonságait megnézve, sőt, az „Open folder location”-t megnyomva máris megnyílik a kívánt mappa.

  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: