Kezdőlap > General, Windows 8, Windows Server > Nyomtatók kezelése v4 módra

Nyomtatók kezelése v4 módra


Egyik oktatáson* felmerült a kérdés, hogy mi is van a v4 típusú nyomtatómeghajtókkal. Utoljára ebben a cikkben említettük a verziókat, ott a v2, v3, illetve a meghajtó-izolációkkal fejeztük be.

Az összehasonlításhoz térjünk picit vissza az eddigi alapokhoz. A v3 modell elég erősen a gyártóra támaszkodik, arra, hogy minden egyes készülékhez elkészítse azokat a meghajtókat, amelyek kiaknázzák az eszköz teljes tudását (beleértve a speciális képességeket is). Előbbiek közvetlen következménye az, hogy v3-as meghajtókkal a rendszergazdák egy csomó meghajtót kell kezeljenek, szervereken és munkaállomásokon egyaránt, mindezt megspékelve 32- és 64-bites vegyes környezet esetén. Bár az utóbbi időben elkezdtek terjedni az „univerzális” meghajtók, ez még nem volt megoldás minden problémára, például arra, hogy Arm-os környezetben nem támogatott a v3 meghajtó.

Így jön képbe a Windows 8/2012-ben bevezetett v4 meghajtó-típus, ami néhány problémára gyógyírt jelenthet, cserébe bizonyos megkötésekkel kell szembenézzünk, például a GPP esetén a TCP/Ip nyomtatók nem támogatják a v4-et, valamint az LPR/LPD protokoll elavult státuszba került.

A v4 modell bevezet néhány új, egyszerű, de rugalmas szolgáltatást:

– nyomtató-megosztáshoz nem kell telepíteni a kliens-architektúrának megfelelő meghajtókat

– meghajtó állományok egymástól teljesen izoláltak, ezáltal kiküszöbölve az azonos nevű állomány-ütközéseket

– egy meghajtó nem csak egy készüléket, hanem többet is képes támogatni/kiszolgálni

– a meghajtók általában méretben is kisebbek a v3 meghajtóknál, valamint a telepítésük is gyorsabban valósul meg.

A v4 meghajtó modellek lehetővé teszik, hogy a gyártók ún. Print Class Drivers meghajtókat hozzanak létre (a Model Specific Drivers mellett), amelyek az ugyanolyan nyomtatási-nyelvű eszközökre (PCL, PS, XPS) általánosan érvényesek. Ez a csoportosítás lehetővé teszi, hogy a rendszergazdáknak kevesebb meghajtót kelljen kezelnie, ezzel a biztonságot, kompatibilitást, szervizelhetőséget és megbízhatóságot is javítja. Ráadásként ezek a meghajtók a Windows update/WSUS-on keresztül is frissíthetőek – ugyanakkor a nyomtató-szerver nem fogja kitolni őket a kliensekre.

De akkor nézzük, hogy miként is működik a megosztott nyomtatás.

A kiszolgáló rendelkezik az eszköz konfigurációjával és képességeivel, ezt kipublikálja a kliens felé, aki ezt anélkül tudja használni, hogy eszköz-specifikus meghajtót kelljen telepíteni: a kliensek a Point and Print meghajtókat használják, ezzel állítják elő a meghajtó-független nyomtatásokat. Ezáltal az új v4 típusú meghajtó-modell esetén a nyomtató-kiszolgáló nem válik disztribúciós ponttá, akitől le lehessen tölteni a meghajtót (az előző verziók a kiszolgálótól töltötték le az eszköz-meghajtót), hiszen mostantól a bővített Point and Print segítségével tudunk nyomtatni. Természetesen a régebbi (pl. Win7) rendszerű gépek kapnak egy meghajtót (lásd alább), de ez a kompatibilitás miatt van. Az új, Win8 rendszerű gépek már beépített, bővített Point and Print támogatással bírnak – ugyanakkor hagyományos Point and Print módszert is tudnak használni. Továbbá nem tiltja senki, hogy eszköz-specifikus v4 meghajtót telepítsünk a Win8 kliensre, amennyiben további képességet vagy funkciót akarunk kihasználni, pl. a múltkor már említett CSR-t.

A fentiekből következik, hogy a nyomtató-megosztások esetén van 3 nagy terület, ami változott:

  • bővített Point and Print kompatibilis meghajtó: a Win2012 egy bővített Point and Print kompatibilis meghajtót biztosít a korábbi Windows rendszerek részére, ezáltal bizonyos korábbi kliensek is csatlakozhatnak v4 nyomtatási megosztásokra. Ez konkrétan egy v3 típusú meghajtó, amely a Vista és Win7 OS-ket támogatja (bár kifejezetten szerver-oldalon nincs szűrés, a meghajtó a telepítése során ellenőrzi az alatta futó OS-t).
  • driver megosztás letiltása: az előbb említett bővített Point and Print kompatibilis meghajtót kivéve, a Win2012 nem fogja teríteni a v4 meghajtókat. A v3 meghajtók esetén semmi nem változik, a kiszolgáló a korábbi rendszerekhez hasonlóan viselkedik.
  • bővített Point and Print: ahhoz, hogy a Win8 kliensek tudjanak csatlakozni egy v4 nyomtatási megosztáshoz, beépítetten kapnak egy megfelelő meghajtót, a konfigurációs beállítások szerverrel történő szinkronizációjára.

Aki még részletesebben bele akar mászni, az kezdheti itt.

* bár szeretek oktatni, ez leginkább a blogírás rovására megy – de legalább használom a tanári képesítésem 😉

  1. Még nincs hozzászólás.
  1. december 17, 2014 - 9:50 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: