Kezdőlap > General, Windows 7 > Számítógép leírása

Számítógép leírása


Elég sokan találkozhattak azzal, hogy a gép nevén kívül meg lehet adni a gépnek egy leírást is. S itt most nem az AD-ban található leírásról van szó – bár, hogy miért nem lehet összekötni a gép leírásával, automatikusan, tartományba léptetés esetén, nem igazán értem. Mivel itt nincsenek kikötések (mint a gép nevében), ez a későbbiekben segít nekünk azonosítani a gépet a hálózaton, akár otthon is (pl. „Marci gépe”), munkahely esetén pedig egy nagyobb hálózatban kimondottan jól jöhet.

Kezdjük a régi módszerrel. XP esetén a Számítógép/Kezelés, gyökéren állva jobb klikk/Tulajdonságok, s ott a második fülön lehet könnyen, grafikus felületen beírni. Sőt, ez működött abban az esetben is, ha mondjuk egy másik XP-ről Mmc használatával csatlakoztunk, így ezt a mezőt távolról is tudtuk kezelni.

Vista után megváltozott a helyzet, ugyanis a grafikus kivezetése máshova került. Mostantól helyi gépen a System (Rendszer) oldalon lehet beállítani, ami a My Computer/Computer/This PC (2003/2008/2012 átnevezőkommandó) Tulajdonságai-nak felel meg. A gond ezzel csak az, hogy ezt a felületet távolról nem tudjuk elérni, így maradnak az alternatív megoldások, pl. registry-írás. Ehhez azt kell tudnunk, hogy ezt az adatot a gép a

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\services\LanmanServer\Parameters

kulcsban tárolja, srvcomment névvel illetett Reg_SZ értékben.

Ha megvan az adat módosítása, akkor következzen a lekérdezés. XP esetén nincs nehéz dolgunk, mert a hálózat megjelenítésénél a Név mellett található a Megjegyzések oszlop is, ami tartalmazza a keresett leírást. Sőt, a Név maga is tartalmazza, s emlékszem arra is, hogy mekkora öröm volt, amikor végre egy registry-kulcs szerkesztésével az alapértelmezett „Megjegyzés (Számítógépnév)” formát át lehetett alakítani „Számítógépnév (Megjegyzés)” alakúra – így nem bomlott meg a felsorolási logika akkor sem, ha nem minden géphez volt rendelve megjegyzés.

Új generációs oprendszerek esetén viszont már gondban leszünk. Használható ugyan továbbra is az elődöknél megszokott „Net View” parancssoros eszköz, de grafikusan nem tudjuk könnyen elővarázsolni a kért adatokat. A szokásos Intézőben hiába nyitjuk meg a hálózati eszközöket felsoroló listát, ott nem tudunk olyan oszlopot kiválasztani*, ami tartalmazná a Megjegyzések értékeit. Helyette vagy egy XP-n létrehozott parancsikont kell átmásoljunk a célgépre, vagy ott hozzuk létre azt a könyvtárat, aminek a „Network.{208d2c60-3aea-1069-a2d7-08002b30309d}” nevet adjuk.

Végezetül még egy apróság. Ha nem akarunk sokat keresgélni, hogy miként tudjuk az AD-t lekérdezni (most ugye gépekre gondolok), akkor mentsük le az alábbi sorokat egy .qds kiterjesztésű állományba:

[CommonQuery]

Handler=5EE6238AC231D011891C00A024AB2DBBC1

Form=00670016AD87D011914000AA00C16E65A1

[DsQuery]

ViewMode=0413000017

EnableFilter=0000000000

[Microsoft.Computers]

MachineRole=0000000000

[Microsoft.PropertyWell]

Items=0000000000

A fenti állományt futtatva, kilistázza az AD-ban található gépeket – alapértelmezetten az ott található leírásokkal együtt (ami, ugye tudjuk, nem ugyanaz, mint a számítógép helyi leírása…)

* a kérdést felvető kolléga kérésére erre vonatkozóan még lesz egy cikk

  1. Még nincs hozzászólás.
  1. november 3, 2014 - 7:28 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: