Kezdőlap > General > Synology DCOM 10009

Synology DCOM 10009


Aki olvassa a blogom, tudhatja, hogy a NAS-ok közül a Synology-ra tettem le a voksom. Véleményem szerint egyik legjobb ár/érték arányt nyújtja, így magam körül már rengeteg embert „megfertőztem” ezzel a márkával.

Igen ám, de történetesen mi van akkor, ha egy SBS hálózatba kerül egy ilyen eszköz (vagy ehhez hasonló Linux-alapú NAS)? Nos, akkor DCOM 10009 hibaüzenetek tömegével fogunk találkozni:

DCOM was unable to communicate with the computer <DiskStation> using any of the configured protocols.

Ha a neten szétnézünk, akkor mindenféle varázslást találunk (vegyük ki tartományból, majd vissza, tegyük más szervezeti egységbe, stb), de egyik sem hoz megoldást. Mivel egy „hagyományos” tartományban (csakúgy, mint egy munkacsoportban) nem jelentkezik a hiba, egyértelmű, hogy az SBS lekérdezéseit nem támogatja az eszköz. A Microsoft szempontjából a hibajelzés figyelmen kívül hagyható, ugyanakkor az eseménynapló piros X-el történő teleírása nem volt a legszívderítőbb látvány, így feldobtam a labdát a Synology támogatóinak, ahonnan nemrég megérkezett a válasz.

A hálózati forgalmat elemezve kiderül, hogy epmap (Endpoint Mapper) csomagok érkeznek a tárolóhoz, amely jelenleg a Samba 3.6.9 verzióját használja. A Samba 3.6.0 verziótól kezdve már megvalósították a végpont-leképezést, de még tesztelési fázisban:

The code is deactivated by default, because it needs more testing and it doesn’t scale yet. If you want to enable and test the endpoint mapper you can set “rpc_server:epmapper = daemon” in the smb.conf file.

A fentiek fényében a gyártó hivatalos válasza az, hogy – mivel még ők is kísérleteznek vele – csak tesztelésre javasolt ennek bekapcsolása. Egyelőre még azt sem tudják, hogy át fognak-e térni újabb Samba megvalósításra (jelenleg 4.1.6), de mivel a fejlesztők elé került a probléma, remélhetőleg hamarosan megoldás fog rá születni 🙂

Reklámok
Kategóriák:General Címke: , , ,
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: