Kezdőlap > General > Printer driver install error 0x00000006

Printer driver install error 0x00000006


Egy érdekes hibába futottak egyik ügyfélnél. Több új, azonos típusú nyomtatót kaptak, ám amikor telepíteni akarták a meghajtót, akkor 0x00000006 hibára futott a történet. Eleinte természetesen driver-probléma gyanúja állt fenn, viszont a száznál több gép közül nem mindenhol lett sikertelen a telepítés:

PrinterDriverInstallError

Helyi, valamint tartományi rendszergazda jogokkal is megpróbálták a telepítést, tehát egyértelmű volt, hogy nem felhasználói jogosultság-probléma. A telepítés elindult, de a varázsló utolsó előtti lépésében, a meghajtó kiválasztása és látszólagos telepítése után jött a hibaüzenet. A neten szétnézve, kiderült, hogy valóban nem meghajtó-gondjuk van, hanem kissé általánosabb a probléma, így az alap-hibalehetőségeket megpróbálták kiküszöbölni.

Ellenőrizték, hogy nincs olyan házirend, ami tiltaná a driver telepítését (bár érdekes lenne, hogy csak ezekre a gépekre vonatkozóan), valamint eltávolították az összes nyomtatót és összetevőiket, de így sem sikerült telepíteni a kérdéses meghajtót. Próbaképpen egy másik nyomtató-illesztőt is próbáltak telepíteni, sikertelenül – hasonló hibaüzenetet kaptak. Csak akkor sikerült bármilyen illesztőt telepíteni, ha a Windows-ba beépítettek közül került kiválasztásra. Ekkor viszont „természetesen” a küldött tesztoldal a nyomtatási sorban várakozott, hibaüzenet nélkül.

Visszatérve az eredeti meghajtóra, ebben a félkész állapotban a nyomtató tulajdonságait sem lehetett megnyitni, ugyanis „A driver még nincs teljesen telepítve” felirat jelent meg – ami után meg lehetett nézni ugyan a beállításokat, de bezárva, majd újra megnyitva ugyanaz a szöveg fogadta őket.

Egy problémás gép újratelepítése esetén a hiba is megszűnt, de értelemszerűen ez nem volt vállalható megoldás. Ezen kívül próbálkozott az ügyfél minden csodaszerrel, holdfénynél fehér bika fekete áldozatával – a probléma nem akart megszűnni.

Lekövetve a folyamatot, majd összetéve a rész-információkat, kiderült, hogy a problémát a C:\Windows\System32\T2Embed.dll fájlon található DENY jog okozta, ami a KB2639658-ban hivatkozott MS11-087 biztonsági közleményben található ideiglenes kerülőmegoldás (workaround) a TrueType font parsing hibára.

Mivel a hivatalos javítás már megjelent a problémára (KB2639417), ezért ennek telepítése után már nincsen szükség erre a tiltásra, így vagy kézileg, vagy magában a tudásbázis-cikkben található Fix-it segítségével eltávolítható.

Ennek fényében már nem volt meglepő, hogy az újratelepített gépek esetén nem jött elő a gond, hiszen ott egyből a végleges folt került a rendszerre, ezáltal a kerülőmegoldást sem kellett alkalmazni.

Azt hogy fel van-e telepítve a végleges javítás, a szokásos módon kívül (megnézzük a telepített foltokat) úgy is le lehet ellenőrizni, hogy megnézzük az érintett gépeken a %SystemRoot%\System32 könyvtárban található Win32k.sys állomány verzióját. Windows 7 SP1 esetén ez 6.1.7601.17730 vagy 6.1.7601.21866, illetve újabbnak kell lennie.

Reklámok
Kategóriák:General Címke: ,
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: