Kezdőlap > General > Java biztonsági szint

Java biztonsági szint


Múlt héten, 14.-én jött ki a legújabb Java verzió. Ez még nem lenne gond/szenzáció, viszont adott cégnél még nem lett bevezetve a lejárat tiltása, így ott azonnal cserélni kellett az előző verziót a frissre, mely 3 hónapig lesz érvényes, április 15.-én fog lejárni (ha van internet-kapcsolata a gépnek – ellenkező esetben még egy hónapig, május 15.-ig használható).

A gyors cserét követően viszont egy másik problémára derült fény: bizonyos munkaállomások esetén az alapértelmezett biztonsági szint maradt (ez a High), viszont adott alkalmazás futtatásához csak a Medium felel meg. Hogy eddig ezeken a gépeken miként tudták használni a kérdéses programot, rejtély. A megoldás ilyenkor természetesen az, hogy a Control Panel/Java vezérlőjében a csúszkát a legalsó szintre vinni. Igen ám, de mi van akkor, ha még régebbi Java verzió is van a gépen (valamiért szükséges), vagy „maradványként” otthagyta telepítve az önálló JavaFX-et? Nos, ilyenkor nincs biztonsági csúszka. Ebben az esetben az előző hivatkozásban már említett konfigurációs állományok segítenek – ami a maguk során természetesen létrehozzák/módosítják a megfelelő registry-bejegyzéseket is.

Ha pedig szeretünk központilag szabályozni minél többet, akkor házirend segítségével szórjuk ki a deployment.properties állományt (első sor a múltkori cikkben tárgyalva, második sor a biztonsági szintet szabályozza):

deployment.expiration.check.enabled=false

deployment.security.level=MEDIUM

S hogy hova kell másolnunk? Több lehetőségünk van:

 1. %WinDir%\Sun\Java\Deployment könyvtár
 2. a program telepítési könyvtára (ez viszont egy 32-bites alkalmazás esetén eltérhet, annak függvényében, hogy 32- vagy 64-bites rendszerre kerül telepítésre)
 3. általunk megszabott hely

Az erősség is ebben a sorrendben számít. Magyarul, ha a Windows könyvtárban van .properties állomány, az lép életbe, ha nincs, akkor a második opció, illetve, ha az sincs, akkor az említett két helyen ellenőrzi a deployment.config állomány meglétét, amelyből kiolvassa az általunk megadott helyet (első sor, hol van a beállítást tartalmazó állomány, második, hogy kötelezően próbálja meg használni):

deployment.system.config=file\:C\:/WINDOWS/Sun/Java/Deployment/deployment.properties

VAGY

deployment.system.config= file:///C:/Windows/Sun/Java/Deployment/deployment.properties

deployment.system.config.mandatory=true

Saját útvonal esetén nem érdemes megosztott mappára hivatkozni, hiszen – főleg hordozható eszközök esetén – nem mindig csatlakozik a megosztást tartalmazó hálózatra.

Amit még vegyünk figyelembe, hogy hiába a „kötelező” használat, az egyéni beállítások felülbírálják. Elsőként tehát mindenképp ellenőrizzük, hogy van-e a felhasználó profiljában egyéni .properties állomány, s vagy töröljük, vagy, ha egyénileg akarjuk szabályozni, akkor azt módosítsuk (ami a maga során megváltoztatja a HKCU-t is). További szabályozási lehetőségek itt találhatóak.

Reklámok
Kategóriák:General Címke: ,
 1. Lotus
  január 24, 2014 - 1:32 du.

  Bárcsak kihalna ez a nyavalyás Java már…

  • január 24, 2014 - 1:45 du.

   S akkor miről írogatnék? 😀

 2. Lotus
  január 24, 2014 - 1:46 du.

  Szakmáról és nem pedig egy béna termék patkolgatásáról 😀

 1. augusztus 6, 2014 - 8:07 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: