Kezdőlap > General > Linksys EA6400

Linksys EA6400


Egyik ügyfélnél úgy döntöttek, hogy az eddig használt SOHO kategóriás routert lecserélik egy picivel jobb, erősebb kategóriára. Nem kell egyből nagyra gondolni, csak a korral akarják tartani a lépést, de a régi, 802.11g helyett 802.11ac szabványt ismerő, valamint dual-band eszköz kiválasztása lett az ottani informatikai erő feladata.

A lehetőségek közül a címben is említett eszköz lett megvásárolva, majd üzembe helyezve. Bár eleinte voltak kisebb-nagyobb gondok (mint utólag kiderült, nem a router volt a ludas), de látszólag elég jól „belakták”. Egy idő után viszont észrevették, hogy az internet sebessége bőven a szolgáltató által meghirdetett 100/10 Mbps, de még a garantált sebesség alatt is van, konkrétan 10 Mbps letöltési értéket lehetett csak mérni – vezetékes és vezetéknélküli változatban is.

A nyomozás során természetesen kiszűrték a szolgáltató hibáját, ugyanis router nélkül a papírforma szerinti sebességek lettek mérve. Mivel ugyanakkor „semmi extra” beállítás nem történt, nem tudták mire vélni a dolgot. Felmerült az új firmware ludas volta (1.1.40.153731), de visszaállítva a csomagból kicsomagolt állapotra (1.1.39) a helyzet nem változott.

Az már előrelépést jelentett, amikor a beállítások mentése után mindent visszaállítottunk gyári állapotba – ekkor ugyanis megjelentek a hőn óhajtott értékek. Innentől már „csak” az maradt, hogy a „semmi extra” közül kiszűrni azt a beállítást, amelyik okozza a lassulást. Miután kiszűrtük, meglepetésemben alig tudtam szóhoz jutni – pontosabban később szózuhatag formájában borítottam ki a bilit az illetékeseknek.

Mielőtt továbblépnénk, még egy dolgot meg kell említeni: az ügyfélnek van egy céleszköze, amin videó-konferenciákat bonyolítanak le az anya- és a társ-cégekkel. Ez az eszköz szintén a routert használja internet-kimenetnek, saját protokolokkal. Nos, mivel a router tud Media Prioritization funkciót, a srácok egyrészt létrehoztak egy saját „router-applikációt” (a szükséges portokkal), másrészt ezt az applikációt és az eszközt (mint entitást, ami a routerben megjelent) felvették magas prioritással.

A gond ott kezdődik, hogy (mint utólag, a gyártóval egyeztetve kiderült) a router az itt beállított eszközök/alkalmazások mindegyikére lefoglalja a megadott sávszélességet – akkor is, ha az nincs bekapcsolva. Tehát nem egy QoS-ként viselkedik, hanem konkrétan annyit oszt ki neki (se többet, se kevesebbet). Mivel itt két „eszköz” volt megadva, a gyakorlati 70 Mbps-ből 2 x 30 Mbps került nekik kiosztásra – így maradt a mért 10 Mbps. Attól a pillanattól kezdve, hogy kikapcsoltuk ezt a „lehetőséget”, máris visszaállt a rend.

Ezzel két gondom van: egyrészt természetesen az, hogy 2013-ban így megvalósítani egy már évek óta létező funkciót, ekkora cégnél, hatalmas presztízs-vesztés (a szememben biztos), másrészt nincs sehol dokumentálva.

A gyártóval folytatott beszélgetés során az is kiderült, hogy a Linksys Smart Wifi felületen nem lehet lekérdezni az eszköz gyári számát – de ezen a problémán sikerült szerencsésen túllendülni. A fentebb leírt probléma (illetve annak oka) körbejárása után kaptam egy ígéretet, mely szerint eszkalálva lesz megfelelő embereknek, mint ahogy az is, ahogy a router végzi a sebességtesztjét. Jelen pillanatban ugyanis, idézem „Linksys Smart Wifi–>cloud server–>speedtest server–>cloud server–> Linksys Smart Wifi” útvonalat követi, ezért egy hozzá csatlakoztatott eszköz által mért sebesség jóval nagyobb lehet (26 Mbps saját vs. 70 Mbps számítógép). Igaz, hogy a Speedtest.net oldalon a „Seattle” kiszolgálót választva (mint ahogy a router is ezt a beállítást használja) viszont ronda eredmények születtek számítógép-oldalon is (9/0.7 Mbps).

Remélhetőleg hamarosan kijön egy újabb firmware, s legalább a fentebb leírt hatalmas hibát orvosolják – addig viszont lehetőleg kerüljük ezt a „funkciót”.

Reklámok
Kategóriák:General Címke: ,
 1. Lotus
  december 6, 2013 - 9:21 de.

  Micsoda egy halom fos 😀

  • december 6, 2013 - 10:32 de.

   Most a cikkemről beszélsz vagy a routerről? 😀

 2. Lotus
  december 6, 2013 - 4:48 du.

  A routerről, természetesen 😀

  • december 7, 2013 - 11:34 de.

   Ha megírnák rendesen a firmware-t, nem lenne vele baj… Csak mintha még gyerekbetegségekben szenvedne.

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: