Kezdőlap > General > Java frissítő-ablak

Java frissítő-ablak


Egy ideje félkész állapotban várja ez a cikk, hogy ne legyek annyira elhavazva, így most megpróbálom pótolni elmaradásom.

Aki követi az informatika eseményeit, bizonyára tudja, hogy tavaly a sajtóban is nagy hullámokat kavart Java keretprogram hibáját a Java 7u11-ben orvosolták. Ugyanakkor a 7u10-ben bevezették az az idegesítő ablakot, amely párunknak az életét megkeserítette: az Update kikapcsolt állapota ellenére, megjelent egy frissítést igénylő jelzés. Erről én is írogattam (felpattanó ablak, update kikapcsolás), a hivatalos leírása alább:

JRE Expiration Date

The JRE relies on periodic checks with an Oracle Server to determine if it (the JRE) is still considered up-to-date with all the available security fixes (above the security baseline). In the past, if the JRE was unable to contact the Oracle Server, it continued to behave as though it is still the most recent version with regard to security for an indefinite period.

To avoid this problem, a secondary mechanism, which does not rely on external communication, has been added to the JDK 7u10 release. From this release onwards all JREs will contain a hard-coded expiration date. The expiration date is calculated to end after the scheduled release of the next Critical Patch Update.

This means that JREs that are unable to contact Oracle Servers for an extended period of time, will now start offering additional protection after a reasonable period and will not continue to behave as if they were still up-to-date with security fixes.

Az ominózus ablak:

Egy ideje az egyetlen “normális” opció (“Later”) kiválasztása után (okok az említett cikkemben) a “jó érzést” megfejeli egy másik, ami valóban kiveri a biztosítékot:


No de visszatérve az eredeti kérdésre. Már a megjelenés után próbálta az informatikusok egy része kikerülni ezt a “védelmet”, különböző fórumokon különböző megoldások születtek, több/kevesebb sikerrel. Volt, amelyik ideiglenes megoldásként egy frissítést élt túl, volt, amelyik többet, de nagyon nehezen kaptunk olyan megoldást, amelyik valóban segített.

Bár ez sem garantált, hogy örökké fog működni, de talán az alábbi az egyik legkönnyebb megoldás. Létezik felhasználó-szintű, valamint gép-szintű beállítási lehetőség (vagyis adott gépen mindenkire érvényes), így mindenki az igényének megfelelőt tudja választani. Az alábbi útvonalon kell egy sort betenni egy állományba (könnyebb esetben az állomány nem létezik, így egyszerűen létrehozzuk):

Globális kikapcsolás:

<Windows Directory>\Sun\Java\Deployment\deployment.config

Fenti állományba felveszünk egy sort, ahol megmondjuk, hol találja a .properties végű állományt.

User szintű:

<User Application Data Folder>\LocalLow\Sun\Java\Deployment\deployment.properties

Ha ebbe az állományba be van téve:

“deployment.expiration.check.enabled=false”

(figyelem, kis-nagybetű érzékeny), akkor a Java következő indításánál létrehozza a registry-ben a

HKEY_CURRENT_USER\Software\AppDataLow\Software\JavaSoft\DeploymentProperties

kulcsban a deployment.expiration.check.enabled névvel ellátott duplaszó értéket, s ennek értékét false –ra állítja.

Ha a telepített Java nincs lejárva, akkor nincs gondunk, beállítjuk a fenti állományt, s kész is vagyunk. Ha viszont le van járva, akkor az első indításnál még feldobja az ablakot (Upgrade, Block, Later), a következő indításnál viszont már nem. Tehát ha egyáltalán nem vagyunk kiváncsiak az ablakra (van olyan, aki kiváncsi?), akkor kapásból érdemes a registry-bejegyzést is kiszórni.

Kategóriák:General Címke: , ,
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. január 22, 2014 - 2:28 du.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: