Kezdőlap > ISA > Nyomtatók vs. Facebook

Nyomtatók vs. Facebook


Mi az összefüggés egy nyomtató és a Facebook között? Semmi. Azaz mégis…

Egyik ügyfélnél a vezetőség úgy érzékelte, hogy a Facebook szóbeli tiltása nem elég, ezért kérte, hogy technikailag is tiltásra kerüljön. A kollégák teljesítették a kérést, ennek hatására született az alábbi szabály:

PrnVsFb

Első ránézésre nem tűnik vészesnek. A szabály létrehozása és engedélyezése után azonban a cégnél azzal szembesültek, hogy nem tudnak nyomtatni. Amint letiltották a szabályt, ismét lehetett a nyomtatókat használni.

S akkor az elemzés: amit a környezetről érdemes tudni:

–       SBS 2003 R2 Premium

–       hálózati nyomtatók

Mivel Premium-ról beszélünk, ezért integráltan egy ISA is része a kiszolgálónak, tehát egyértelműnek tűnik a korlátozás megvalósítása.

A hibafelderítés során kiderült, hogy a nyomtatók, pontosabban a hálózati nyomtatók azért váltak elérhetetlenné, mert nem kaptak IP-címet. Ekkor ugyanis a DHCP-kiszolgálóhoz fordultak (ami szintén az SBS), de a fenti szabály rossz értelmezése miatt válasz már nem érkezett.

A megoldás elvileg a következők közül legalább egy:

–       a protokollokhoz elég a http/https, nem szükséges minden protokoll tiltása

–       a forráshoz („Source”) elég csak a belső hálót („Internal”) betenni, nem szükséges a kiszolgálót is („Local”). SBS (ennek keretén belül is DC-re gondolok) lévén, nem tud bárki csatlakozni, hogy onnan internetezzen. Sőt, egy nagyobb hálózatra gondolva, az ISA-ra sem jelentkeznek rá internetezés céljából.

–       a felhasználóknál az „All users” azt jelenti, hogy bárki, tehát hitelesítés nélkül is („Everyone”). Helyette „All authenticated users” lehet – kivéve, ha feltételezzük, hogy jönnek vendég-felhasználók is, amelyeket kiengedünk ugyan a netre, de tiltani akarjuk a Facebook használatát – nos, ekkor valóban helyénvaló lehet ez a csoport.

Az elmélet után következzen a gyakorlat. Miután elmondtam a fentieket, a kollégák végigpróbálták mindhárom lehetőséget, s azt tapasztalták, hogy csak az első lehetőség hozott megoldást:  a módosítás hatására végre kibékültek a nyomtatók a közösségi hálóval, valamint a vezetőség is nyugodtan térhetett aludni. 🙂

Kategóriák:ISA Címke: ,
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: