Kezdőlap > General, Windows Server > SBS 2011 BPA error

SBS 2011 BPA error


Egy SBS 2011 esetén merült fel egy olyan probléma, hogy a konzol folyamatosan panaszkodott a BPA futtatására:

„An error occurred while the computer was performing a Windows Server Solutions BPA scan. For information about the error, review the log file at %installation folder%\wssgbpa.log, or manually run Windows Server Solutions BPA.”

A hibaüzenettel ellentétben nem a telepítési könyvtárban (%ProgramFiles%\Windows Server Solutions BPA\Bin) találjuk, s nem a jelzett nevű logot, hanem a ProgramData\Microsoft\Windows Server Solutions BPA\bpa.log állományt kell megnyissuk, ott a következő hibát láthatjuk:

!Error! Invoke-MBCAModel failed!

Az érdekesség az, hogy kézzel indítva a BPA-t csont nélkül lemegy. Utánanézve a kérdésnek, kiderül, hogy más is belefutott ebbe a hibába, sok helyen azt javasolják, hogy eltávolítva/újratelepítve az alkalmazást néha segít, de leginkább az javított a helyzeten, ha az ütemezett feladatot egy rendszergazda nevében futtatjuk.

Nosza, akkor keressük meg. Az ütemezett feladatok között a Microsoft alatt találjuk meg a Windows Server Solutions BPA alegységet, ezen belül pedig a Daily BPA Check feladatot, ennek írjuk át a futtató felhasználóját.

Amennyiben lelkiismeretes rendszergazdák vagyunk (s miért ne lennénk azok? 🙂 ), a beállítás után megpróbáljuk lefuttatni a feladatot (aminek beállításai között ellenőriztük, hogy kézileg is futtatható) s akkor kapjuk a következő meglepetést:

„The user account does not have permission to run this task”

TaskScheduleError

Kiakadt a szemem. Rendszergazda jogosultságról beszélünk, bepipálva az emelt szintű futtatás, de mégsincs joga futtatni?

Nézzünk csak mélyebben bele. Bár nem .xml kiterjesztéssel, de az ütemezett feladatok a C:\Windows\System32\Tasks könyvtárban (illetve annak alkönyvtáraiban) ilyen formátumban találhatóak. Itt ha kikeressük a már jelzett feladat állományát, a biztonsági fülön egy érdekes dolgot vehetünk észre: csak a System felhasználónak van Execute jogosultsága. Ez már megmagyarázza a jelenséget, valamint a megoldás is már kézenfekvő: akár a rendszergazdák csoportjának, akár az egyéni felhasználónak megadjuk a futtatás jogát, majd újra teszteljük és örömmel nyugtázzuk, hogy működik.

  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

<span>%d</span> blogger ezt szereti: