Kezdőlap > General, Wsus > Windows Update – no updates

Windows Update – no updates


A múltkori ügyfélnél ismét segítségre volt szükség. Adott gépen volt egy érdekes jelenség: grafikus felületen azt mutatta, hogy nincs frissítés, a Wsus konzolon pedig azt, hogy van még 24. A Wsus logja szintén 0 frissítést mutatott.

Megtörtént már a SoftwareDistribution törlés, újraindítás, holdfénynél áldozás – a helyzet nem változott. Ekkor hirtelen ötlettől vezérelve megnéztem a Bits állapotát – s íme, egy adott feladat folyamatosan ott szerepelt. Tartományi rendszergazda joggal próbáltam kilőni (a már említett cikkben található utasítással), de nekiállt nyafogni, hogy ő bizony a System nevében fut, én neki nem parancsolok:

GUID: {8B3DBE79-4E5A-4B37-A165-7167EF2FBD63} DISPLAY: ‘WU Client Download’

TYPE: DOWNLOAD STATE: TRANSIENT_ERROR OWNER: NT AUTHORITY\SYSTEM

PRIORITY: HIGH FILES: 0 / 1 BYTES: 0 / 164000

COMPLETION TIME: UNKNOWN ACL FLAGS:

NOTIFY INTERFACE: UNREGISTERED NOTIFICATION FLAGS: 11

RETRY DELAY: 1200 NO PROGRESS TIMEOUT: 1209600 ERROR COUNT: 304

ERROR FILE:    http://Server:8530/Content/akarmi.exe -> C:\Windows\SoftwareDistribution\Download\

ERROR CODE:    0x80070003

ERROR CONTEXT: 0x00000004

DESCRIPTION:

JOB FILES:

0 / 164000 WORKING http://Server:8530/Content/akarmi.exe -> C:\Windows\SoftwareDistribution\Download\

NOTIFICATION COMMAND LINE: none

owner MIC integrity level: SYSTEM

owner elevated ?           true

This job is read-only to the current CMD window because the job’s mandatory integrity level of SYSTEM is higher than the window’s level of HIGH.

Akkor próbáljuk meg a lehetetlent 🙂 Windows 2012 esetén is (mint Vistától kezdve) a legegyszerűbb módja egy System nevében futó parancs-sornak a Sysinternals-tól letölteni a PsExec segédeszközt, majd lefuttatni az alábbi utasítást:

psexec -i -s cmd.exe

Sajnos az így kapott parancs-sorral sem jutottunk előbbre, a kiadott törlési parancs teljesen hatástalan.

Következzen a PowerShell. Futtassuk ezt is a LocalSystem nevében, az előbbi parancs-sorba írjuk be:

%SystemRoot%\system32\WindowsPowerShell\v1.0\powershell.exe

(Az ijedősek megnyugtatására, az útvonallal ellentétben nem az 1.0-s PS fog elindulni :), ennek meggyőződésére a parancs-sorba önmagában begépelve kiírathatjuk a $Host.Version értékét).

Amint a PS betöltődött, kiadjuk a Get-BitsTransfer | Resume-BitsTransfer parancsot – lefut, de nem végzi el a várt műveletet:

Remove-BitsTransfer : The operation being requested was not performed because the user has not logged on to the network. The specified service does not exist.

(Exception from HRESULT: 0x800704DD)

At line:1 char:20

Hm. Tehát valóban nem tudjuk kilőni a SYSTEM nevében futó feladatokat. Akkor ássunk kicsit jobban bele a BITS-be, próbáljuk a kézi műtétet: állítsuk le a BITS szolgáltatást, töröljük a „%ALLUSERSPROFILE%\Application Data\Microsoft\Network\Downloader\qmgr*.dat” állományokat, majd indítsuk újra a letöltésekért felelős programrészt.

Ezzel szerencsésen megszabadultunk a háttérben futó, de hibát generáló letöltésről. Most akkor koncentrálhatunk a többi feladatra.

A lényeg, hogy most végre megjelent ez:

Reporting status event with 24 installable, 13 installed,  0 installed pending, 0 failed and 0 downloaded updates.

De letölteni továbbra sem töltötte le. Akkor nézzük ismét elölről: a WSUS-ban látszik, hogy igény van a foltokra. Látszik, hogy engedélyezett állapotban van. A kliens-gép logjában látszik, hogy ő is telepíthetőnek ítéli meg – de ettől függetlenül „No updates are available” jelenik meg a grafikus felületen, s nem is csinál semmit.

Tipikusan nem látjuk a fától az erdőt jelenség: ugye onnan indultunk ki, hogy leállítottuk a frissítések letöltését (a már említett cikkben). Azóta a Wsus már sikeresen szinkronizált, nem is egyszer, de valamiért a letöltés nem folytatódott – normál esetben a megszakítás utáni első alkalommal már folytatnia kell a letöltést. Itt viszont, ha megnéztük a foltokat, az állományok állapotánál bizony piros x-eket látunk, amelyek csak akkor tűntek el, ha kézzel kiadtuk a letöltés újrapróbálkozására vonatkozó utasítást. Miután ez megtörtént, s a letöltés is befejeződött, máris hajlandó volt magára rántani a foltokat a kérdéses kiszolgáló. Huhh…

Reklámok
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: