Kezdőlap > Windows Server, Wsus > BITSAdmin

BITSAdmin


Egy hálózatban kértek meg arra, hogy az addig parlagon heverő Wsus-t állítsam be. Tudjuk, hogy ez nem gond, pár alapbeállítás, aztán mehetünk dolgunkra.

Mivel rész-beállítások már voltak, örömmel vettem tudomásul, hogy a gépek szépen jelentenek a konzolnak, sőt, a frissítések meta-adatai is ott virítanak a képernyőn – magyarul, a rendszerezés, illetve a foltok engedélyezése következik. Első körben engedélyeztem az alap, beépített szabályt, majd lefuttattam (kritikus és biztonsági foltok engedélyezése). Ekkor vettem észre, hogy mekkora hibát követtem el: a Wsus által használt lemezen 10 GB szabad kapacitás volt, a foltok pedig 60 GB-nyi helyet követeltek maguknak.

Megpróbáltam „lelőni” a frissítések letöltését – ez viszont nem ment zökkenőmentesen, a szerver terheltsége miatt a Wsus konzol rendszeresen eldobta magát a frissítések listázásakor. Miután mégiscsak sikerült leállítani a letöltéseket – látszólag –, kiderült, hogy a kezdőképernyőn továbbra is nő a letöltött adatok mennyisége.

Gyors gondolkozás következett. Egyik megoldás lehet egy kamu-kiszolgáló beállítása, ahonnan nem tud letölteni semmit. Egy másik, drasztikusabb megoldás lehet az Update services és BITS szolgáltatások leállítása, a WsusContent tartalmának törlése, majd az említett szolgáltatások újraindítása után kiadott

C:\Program Files\Update Services\Tools\WSUSUtil.exe RESET

utasítás. Ekkor a Wsus ellenőrzi az adatbázisban található frissítéseket, hogy jelen vannak-e a WsusContent könyvtárban a hozzájuk tartozó szükséges állományok. Amennyiben nincsenek ott, egy BITS jobot hoz létre, ami letölti a hiányzó adatokat. Ennek előfeltétele természetesen az, hogy az elmaradt frissítésekről eltávolítom a telepítésre engedélyezett státuszt.

Így elérkeztünk a mélyebb infóhoz. Mielőtt még műtenénk, kérdezzünk már rá a jelenleg is futó letöltésekre. Tudjuk, hogy nem az Update services tölt le, ő csak átadja a letöltési kérelmet a BITS-nek, onnantól kezdve ő tölti le az állományokat. Az aktív letöltések listázása céljából emelt szintű parancs-sorból futtassuk le:

Bitsadmin /list /allusers /verbose

Ekkor már látszott, hogy valóban vannak futó folyamatok. Vagy megkeressük, hogy melyek kötődnek a Wsus-hoz, vagy (esetünkben) ki lehet lőni az összeset:

Bitsadmin /reset /allusers

Legrosszabb esetben egy BITS szolgáltatás-újraindítás még szükséges lehet, de most már valószínűleg nem töltünk le adatokat. Ezzel csak elodáztuk ugyan ideiglenesen a problémát, de legalább kaptunk némi haladékot a felmerült helyhiány kiküszöbölésére.

Aki többet akar tudni, ezen az MS cikken találja meg a paramétereket, itt pedig példákat is láthatunk. Windows 2008 R2 / W7 esetén pedig megjelentek a BITS-el kapcsolatos PowerShell utasítások is, így használhatjuk a Get-Help BITS –et is.

Reklámok
Kategóriák:Windows Server, Wsus Címke: ,
 1. április 3, 2013 - 11:56 de.

  Inkább a cmdlet-eket javaslom, mert:

  BITSADMIN version 3.0 [ 7.6.9200 ]
  BITS administration utility.
  (C) Copyright 2000-2006 Microsoft Corp.

  BITSAdmin is deprecated and is not guaranteed to be available in future versions of Windows.
  Administrative tools for the BITS service are now provided by BITS PowerShell cmdlets.”

  Ez a w8-on van már.

  • április 3, 2013 - 11:58 de.

   Már a W7/2008 R2-n is van ez az üzenet, ettől függetlenül lehet vele dolgozni. Régebbi verziókon viszont nincs ilyen PS lehetőségünk.

   • április 3, 2013 - 12:53 du.

    Nem emlékeztem.:(

    • április 3, 2013 - 12:59 du.

     Ki emlékszik mindenre? Akkora terület, hogy nem lehet mindent tudni…

 1. április 17, 2013 - 10:42 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: