Kezdőlap > System Center, Virtual Server/Hyper-V, Windows 7, Windows 8 > Windows 8/2012 vs. Hyper-V 2.0

Windows 8/2012 vs. Hyper-V 2.0


A blogomon már felmerült egy olyan zavaró hiányosság, ami nagyobb negatívumot jelent számomra, mint a Start menü átalakulása. Most egy másik ilyen dologról szeretnék írni: az újabb rendszerekről (Win8/2012) nem lehet régebbi Hyper-V rendszereket kezelni.

Megpróbálhatjuk telepíteni a Windows 7-es RSAT-ot, de ez egyrészt nem javasolt (nem hiába adnak ki minden OS-hez külön RSAT-ot), másrészt hibára is fog futni (Error 0x80096002). Ha pedig feltesszük a saját eszköztárat, akkor azzal nem fogunk tudni csatlakozni régebbi Hyper-V rendszerekhez (The operation on computer „Computer” failed).

Az ok itt van leírva. Van néhány kerülő-megoldás (távoli asztal használata, egy „régebbi” op-rendszert futtató virtuális gép, illetve a nagyágyú, az SCVMM 2012 SP1), de ha belegondolunk, akkor első esetben pont az a kényelem szűnik meg, ami jelen rendszerekben került végre bevezetésre (egy gépről vezéreljük a kiszolgálóinkat); második esetben újabb licenc szükséges; míg harmadik esetben nem kis kiadásba keveredhetünk…

Az előző gondolathoz annyi pontosítás illik, hogy mondjuk egy Windows 7/2008 R2-es rendszerről vezérelhetjük a Hyper-V 3.0 rendszereket (a cikkben is leírt, kompatibilitás megvalósított volta miatt), de jelen bejegyzésem ennek fordítottját próbálja taglalni.

Bár Windows 8-ra nem használható, de ha mondjuk egy Windows 2012 kiszolgálóról szeretnénk elérni Hyper-V 2.0 kiszolgálóinkat, létezik egy 3rd party, ingyenes alkalmazás: 5nine Manager for Hyper-V 3.0. Ezt telepítjük a kiszolgálóra, s amennyiben a kezelendő platform teljesíti a feltételeket, szinte ugyanazokat a műveleteket tudjuk végrehajtani, mint a beépített Hyper-V Manager-el. Van néhány dolog, amit csak a Full, fizetős verzióval tudunk végrehajtani (pl. csatlakozni a virtuális géphez), de az alapfeladatok ellátására teljesen alkalmas.

  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Hozzászólás