Kezdőlap > General, Windows 7 > Nyomtató-meghajtó eltávolítási gondok

Nyomtató-meghajtó eltávolítási gondok


Adott helyen, egy Windows 7 kliensen egy nem megfelelő nyomtató-meghajtó került telepítésre. Ez most konkrétan azt takarta, hogy egy Windows 2003/XP-re készült meghajtó lett feltéve, de a nyomtató entitásának létrehozásánál folyamatosan hibaüzenetet dobott. Sőt, a nyomtató-kezelő annyira bedurvult, hogy a semmilyen módon nem lehetett eltávolítani, mert arra hivatkozott, hogy használatban van:

Unable to remove <printer driver name and type>. The specified printer driver is currently in use.


Ilyenkor több ötlet merülhet fel, érdemes az alábbi sorrendben megpróbálni:

 • újraindítani a Nyomtató-kiszolgáló szolgáltatást (Spooler) és utána egyből megpróbálni törölni a kérdéses meghajtót
 • a registry-ben átnevezni a nyomtató-feldolgozót – hogy életbe lépjen, újra kell indítani a szolgáltatást – s gyorsan törölni a meghajtót, majd utána természetesen visszanevezni a kérdéses kulcsot:

  HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Print\Environments\Windows x64\Print Processors

 • ha az előbbi sem segít, érdemes megpróbálni a Client Side Rendering Printer Provider kulcsot exportálni (ha netalán valami gubanc lesz), majd törölni (természetesen ezután is szolgáltatás-újraindítás szükséges) – ezután már valószínűleg csont nélkül tudjuk majd eltávolítani a meghajtót:

  HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Print\Providers\Client Side Rendering Print Provider

Hogy kicsit jobban megértsük a fenti kulcsot, a következőket kell tudnunk – ezzel folytatva eddigi ismereteinket.

A Client-Side Rendering (CSR) egy Windows Vista/Server 2008 operációs rendszerekkel bevezetett s alapértelmezetten engedélyezett funkció, amely lehetővé teszi a nyomtatási feladatok teljes mértékű ügyfél-oldali feldolgozását – amennyiben a megosztott nyomtató egy ilyen (vagy újabb) operációs rendszerrel rendelkező nyomtatókiszolgálón található. Miután az ügyfél feldolgozta a kérést, a nyomtatási feladatot átküldi a nyomtatószervernek a várakozási sorba sorolására és nyomtatásra anélkül, hogy további kiszolgáló-oldali renderelés lenne szükséges.

Ennek menete: a CSR engedélyezett állapotában a nyomtatási feladat az ügyfélgépen egy gyors EMF (Enhanced MetaFile) feldolgozásra kerül, ezáltal az alkalmazás nagyon hamar vissza tudja kapni a vezérlést. Az ügyfél nyomtató-illesztőprogramja ezután átalakítja (rendereli) a sorbaállított EMF adatokat a kért nyomtatóhoz megadott Page Description Language (PDL)-re, mint például a PCL vagy PostScript, majd a kapott RAW-formátumú adatfolyamot átküldi a nyomtatókiszolgáló várólistájába. A RAW adattípus eszköz-specifikus, és jelzi a távoli nyomtatásisor-kezelőnek, hogy a nyomtatási feladatot már feldolgozták a nyomtató illesztőprogramjával, így kiküldhető közvetlenül a nyomtatóra, vagy letárolhatja spool állományként.

Amellett, hogy átmozgattuk a nyomtatási feladat feldolgozásával járó terhelést a szerverről a kliensre, ezzel javítva a nyomtatókiszolgáló teljesítményét és skálázhatóságát, a CSR további előnyökkel bír, mint például:

 • illesztőprogramok eltéréseinek megszüntetése: mivel a számítógép az EMF-formátumú adatokat már renderelte, nincsenek olyan ellentmondások, amelyek régebben az ügyfél / kiszolgáló nyomtató-illesztőprogram eltéréseiből adódtak.
 • offline nyomtatás támogatása: akkor is lehet megosztott nyomtatóra feladatot küldeni, ha nincs kapcsolat a nyomtatókiszolgálóval. Amint a kliens számítógép ismét kapcsolatot létesít a kiszolgálóval, a renderelt nyomtatási feladat automatikusan kiküldésre kerül.
Kategóriák:General, Windows 7 Címkék: ,
 1. Engedi Balázs
  november 14, 2012 - 1:28 de.

  Húúú.. mennyit szoktam néha ezzel szopni 😦 Hulladékabbnál hulladékabb HP nyomtatódriverekkel kapcsolatban elsősorban.
  Nekem még a Brother féle driver eltávolító tool is bevált párszor, nemcsak a saját driverét tudja leszedni hanem mindet.
  http://www.softpedia.com/get/Tweak/Uninstallers/Printer-Driver-Uninstall-Tool.shtml

  • november 14, 2012 - 8:15 de.

   Szuper, ezt még nem próbáltam, de ami késik, nem múlik 😉

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: