Kezdőoldal > General, Windows 8 > Metro notifications

Metro notifications


A Windows 8 Metro típusú alkalmazásai időszakos vagy valós idejű információkat, pontosabban értesítési frissítéseket képesek megjeleníteni a Start menühöz tartozó csempéjükön. Sőt, azok az alkalmazások, amelyeket kiválasztunk, hogy képernyőzároláskor is látszódjanak, szintén megjelenítik ezeket, a zárolt képernyőn is.

Ez utóbbi esetén az alapértelmezés módosításához az Eszköztár (Charm Bar)/Beállítások (Settings)/Gépház (Change PC Settings) menün belül a Személyre szabás (Personalize) zárolási képernyőre vonatkozó opcióit kell a szánk íze szerint beállítani (ezt sajnos próba-verziós gépen, aktiválás nélkül nem fogjuk tudni). Itt két opciónk van: részletes vagy rövid állapot-információt tudunk kitenni. A részletes az óra mellett fog megjelenni, s csak 1 alkalmazást tudunk így beállítani, a másik fajta a dátum alatt, az alapértelmezett (pl. hálózat, akku) kijelzők mellett.

Magukat az értesítéseket viszont rengeteg módon, akár alkalmazásonként kikapcsolhatjuk, egyik módja a már említett Gépház (Change PC Settings) menün belül az Értesítések (Notifications) kapcsolgatásaival, másik az alkalmazáson belül az Engedélyek (Permissions) menüpontján belül a Notifications és/vagy Lock screen csúszkák segítségével (értelemszerűen annak függvényében, hogy mit szeretnénk).

A Start menün rögzített Metro alkalmazások a csempéiket szöveggel, képpel vagy mindkettővel frissíthetik, míg a lezárási képernyőn jelen levő alkalmazások a zárolt képernyőn csak szöveget frissítenek. A csempe információit az alkalmazás-szolgáltató küldi, a Microsoft szerverek Windows értesítési szolgáltatásán keresztül, majd helyben tárolja. Természetesen, ha eltávolítjuk az alkalmazást, sőt, elég levenni az alkalmazást a Start menüből, az többé nem fog kapni/megjeleníteni frissítési értesítést. Ha viszont a Start menüben akarjuk hagyni, csak a csempe „élő” voltát akarjuk kikapcsolni, akkor a jobb egér-gombbal megjelenő menüben található „Élő csempe kikapcsolása”/„Turn live tile off” opciót érdemes választani.

A frissítési értesítéseket, mint már említettem, helyileg tárolja. De mi van akkor, ha ezt a lokális gyorsítótárat üríteni szeretnénk, bármilyen okból kifolyólag? Nos, az aktuális frissítéseket, ezáltal a személyes adatokat (pl. naptárbejegyzések, levelek) a Charm bar/Settings/Tiles/Clear personal info from my tiles alatti Clear gombbal tudjuk ideiglenesen eltüntetni. Egy másik, „láthatatlan” módszer az, ha házirendből szabályozzuk a kijelentkezéskor való törlést. Ehhez a User configuration/Admin templates/Start menu and Taskbar/ Clear history of tile notifications on exit opciót tudjuk beállítani.

Advertisements
Kategóriák:General, Windows 8 Címke: , , ,
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: