Kezdőlap > General, Windows 8, Windows Server > Windows Store vs. proxy – 1. rész

Windows Store vs. proxy – 1. rész


Habár egyoldalas, lezárt probléma leírásaként indult a cikk, mivel egyik tényező sem állja meg a helyét, úgy döntöttem, már most elkezdem közzétenni. A probléma lezárásában nem kételkedem, hiszen a PSS-el napi szinten folyik a levelezés, de már most látszik, hogy a megoldás során tisztázandó kérdések tömege merül(t) fel.

Mindamellett, hogy nem létszükséglet, legalábbis kiszolgálón, de felmerülhet a kérdés, hogy Windows 2012-n miként lehet elővarázsolni a Windows Store (Áruház) alkalmazást. Bár nem egyértelmű, de ez is a múltkori cikkemben említett Desktop Experience képesség telepítésével történik, ami – mint már tudjuk – újraindítással jár.

Ha viszont proxy mögött ülünk (s ez igaz Windows 8-ra is, természetesen), akkor még van egy kis teendőnk: tudatnunk kell az alkalmazással eme köztes résztvevő tényét. S itt kezdődnek a bonyodalmak.

A http és https szolgáltatásokat használó alkalmazások kétfélék lehetnek. Egyik pl. az IE, amelyiknek saját felülete van a proxy-adatok beállításához; a többiek pedig egy API-n keresztül kérdezik le a Windows-tól az alapértelmezett beállításokat (ez utóbbiakat a netsh winhttp környezetből). Az új operációs rendszerrel bekerül egy újabb lehetőség, kimondottan a Metro Microsoft design típusú alkalmazásoknak (hogy mi a túrónak kellett egy névvel kötekedni, amikor az könnyen megjegyezhető, azonosítható volt…). Ezt házirendből tudjuk állítani, a Computer Configuration/Admin templates/Network/Network Isolation ágon, ahol az „Internet proxy Servers for Apps” beállításban tudjuk megadni a proxyt.

Hogy még tovább bonyolódjon a helyzet, a Store – úgy tűnik – egyértelműen az IE beállításait használja – tehát hiába állítjuk be a Windows alapértelmezéseit (manuálisan, a Set utasítással, vagy „lusta” módon IE-ben beállítva a proxyt, majd netsh winhttp után import proxy source=ie utasítással átmásolva), vagy a hálózati izolációs beállításokat, ő akkor is a böngészőre hagyatkozik. A mi esetünkben nem volt hajlandó elindulni egyik beállítással sem.

„We weren’t able to connect to the Store. This might have happened because of a server problem or the network connection timed out. Please wait a few minutes and try again.”

Annyit legalább sikerült kideríteni, hogy ha az IE-ben nincs beállítva internet-kapcsolat, akkor egy másik, sokkal egyértelműbb hibaüzenetet kapunk:

Your PC isn’t connected to the Internet. To use the Store, connect to the Internet and then try again.

Ilyenkor természetesen az ember nekiáll kísérletezni. Habár a mi esetünkben nem volt járható út (a proxy hitelesítést igényel), de más környezetben jó, ha tudjuk, hogy a „beépített” rendszergazda fiókkal nem minden működik (pl. Store sem). Ennek miértjére az alkalmazások eseménynaplójában (Microsoft/Windows/Apps) kapunk választ:

„The app winstore_cw5n1h2txyewy!Windows.Store could not be activated for the Windows.Launch contract because the current user is an Administrator with a full token. Only split token Administrators can activate apps.”

Másik felhasználót próbálva szintén nem jutottunk előbbre. Az eseménynaplót nézve sem derült ki semmi, hiszen ott csak annyi látszott, hogy az alkalmazás sikeresen elindult – ami igaz is, hiszen az, hogy nem tudott csatlakozni az internetre, az már belső problémának számít.

Felvettem a kapcsolatot a PSS-el. Első körben egy network monitort javasoltak, konkrétan a Vista óta létező beépített adatgyűjtőt, melynek elindítása netsh trace start capture=yes, leállítása netsh trace stop utasítással történik (aki többet akar megtudni erről az eszközről, itt megteheti). Ebben látszott, hogy az alkalmazás felveszi a kapcsolatot az MS kiszolgálóival, de mivel https kapcsolatot épít ki, a csomagokba nem láttunk be. Következő javaslat az volt, hogy a felhasználó és a számítógép-fiókot is tegyem át egy GPO-mentes szervezeti egységbe – s láss csodát, elindult az alkalmazás. A furcsa az volt, hogy visszatéve mindkét fiókot eredeti helyére továbbra is elindult – igaz, telepíteni róla már nem engedett („Nem sikerült lebonyolítani a vásárlást”/ „Your purchase couldn’t be completed”). Viszont az eddigiekből szinte sugárzott, hogy proxy-problémára lehet visszavezetni mindent.

A proxy kérdése ugyanakkor egy másik kérdést is felvet: a Windows update működését. Ugyanis ha beállítottuk az IE-ben, akkor a kiszolgáló nem tudott csatlakozni a belső WSUS kiszolgálóhoz, egyértelmű proxy-hibaüzenetet dobva (amit bővebben a WindowsUpdate.log is megerősített):

Error 80240438: Windows Update ran into a problem.

Ami a próbaképpen kiválasztott alkalmazás (Metro-s RDP kliens) telepítését illeti, újabb kérdés merült fel. Windows 8 esetén ugyanis csont nélkül lehet telepíteni alkalmazásokat, a 2012 viszont kéri egy külső fiók (LiveID) megadását. Itt az MS félhivatalos válasza az, hogy egyes alkalmazások mindig elkérik majd a jelszót, mások nem (pontos listát még nem tudok). Ugyanúgy még kérdéses, hogy ezek a jelszavak hol vannak tárolva – hiszen a Control Panel/Credential manager/Windows Credentials listájából törölve a LiveID-t, mégsem kérte újból.

Egyelőre ott tartunk, hogy Fiddler segítségével belenéztünk a https forgalomba, valamint további eseménynaplókat néztünk át (ez utóbbiak sajnos nem tartalmaztak semmi hibajegyet).

Reklámok
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. november 21, 2012 - 11:01 de.
  2. november 21, 2012 - 11:06 de.
  3. március 4, 2014 - 12:19 du.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: