Client Hyper-V


Miután már úgy éreztem, hogy a Win8 alap-funkcióit körbejártam, a kliens-oldali virtualizációt vettem górcső alá. Ennek, megkülönböztetendő a kiszolgáló oldaltól, Client Hyper-V a neve, s szinte mindenben megegyezik a Windows 2012-ben található Hyper-V 3.0-val.

Felsorolásszerűen, ami hiányzik az ügyfél-oldali virtualizációból: GPU teljes körű virtualizálása (távoli FX-képesség), virtuális gépek élő mozgatása (live migration), Hyper-V replika, SR-IOV hálózatvirtualizáció támogatás és Fibre Channel virtualizáció.

Ugyanakkor van egy másik különbség, ami nem a képességekre, hanem a hardver-követelményre vonatkozik: kiszolgáló-oldalon nem követelmény (de pl. Remote-FX használatához szükséges), kliens oldalon viszont kötelező a processzor SLAT-támogatása.

A SLAT képesség, más néven Rapid Virtualization Indexing (RVI), a két különböző gyártó esetén különböző néven szerepel. Az Intel esetén Extended Page Tables (EPT), míg az AMD esetén Nested Page Tables (NPT) kódnévvel is illetik.

Az, hogy a központi egységünk tudja-e a kívánt képességet, nem mindig egyértelmű. Intel oldalon minden „i” jelzésű proci tudja, AMD esetén pedig egy listára mutató link található a SLAT általános leírásáról szóló leírásban. Aki nem tudja, hogy milyen központi egysége van, nem akar listákat böngészni, az segéd-programok futtatásával tudja lekérdezni, pl. a cikkben is szereplő, Mark Russinovich nevével fémjelzett CoreInfo, ami – természetesen emelt szinten futtatva – kijelzi ezt. Ugyanakkor – mint béta-tesztelő –  jeleztem Fiery-nek, az Aida64 vezető fejlesztőjének is az igényt, így az előbb említett programban is bővítésre került a detektálás, sőt, most már csoportosítva lettek a virtualizációs technológiák (itt gondolok a Windows Virtual PC-hez eleinte szükséges VMX (Intel)/ SVM (AMD) támogatásra is, valamint egy Hypervisor sorra, ami a virtuális környezetet jelzi). A teljességhez még érdemes megemlíteni azt is, hogy a Client Hyper-V-hez elvárás a 64 bites processzor – dehát manapság ez ugye már „triviális”.

Amennyiben olyan egységünk van, amelyik nem tudja a SLAT-ot, akkor – egyelőre – nincs sok alternatívánk. Vagy felteszünk egy Win2012-t (járható út, de kissé túlzásnak tartom), vagy maradunk a Win7-nél – vagy váltunk ugyan Win8-ra, de más virtualizációs eszközt használunk. Azt sem zárom ki teljesen (pontosabban reménykedem), hogy a Win7 virtualizációs alkalmazásához hasonlóan itt is majd lesz egy olyan folt, aminek telepítése után (még ha csökkentett sebességgel/képességekkel is, de) elérhetővé válik a Client Hyper-V régebbi gépeken is.

Aki olyan szerencsés, hogy van SLAT-ja, ott is érdemes pár dologra figyelni a frissítés során. Az XP-mód eltűnik (végül is, „átmeneti” megoldás volt, amíg a programok W7-kompatibilisek lesznek), ezáltal a Start menüből is eltűnnek a virtuális gépbeli alkalmazások. Természetesen a virtuális gép megmarad (mint bármelyik „hagyományos” társa), de az eddigi „ingyenes” (értsd: Win7 licenc árába épített) XP licenc megszűnik, így mostantól azt is megfelelően kell licencelni.

Szóval ez ismét egy olyan pont, ahol nem felhőtlen a tapasztalatom az új rendszerrel…

Reklámok
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. július 19, 2013 - 9:14 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: