Kezdőlap > General, Windows 8 > Windows 8 wifi profilok

Windows 8 wifi profilok


Van, akinek a Start menü hiánya okozza a legnagyobb lelki válságot az új operációs rendszer kapcsán. Bevallom, számomra nem annyira nagy probléma, hiszen eddig is vagy a gyorsindítóból, vagy az asztali parancsikonok segítségével indítottam el az alkalmazásokat. Ha viszont már Start menü szükséges, akkor használom a gyors-keresőt (elkezdem gépelni a program nevét). Ez utóbbi természetesen szokott okozni gondot, hiszen nem mindegy, hogy magyar vagy angol nyelvű a felület (pl. asztali operációs rendszer vagy kiszolgáló oldali), de megpróbálok megbirkózni a fordításokkal (ugye jeleztem, mennyire szeretem őket? 🙂 ). A felügyeleti eszközök ugyan még így sem kerülnek elő, de arra kitűnő kerülőút a Win+X kombináció 🙂 Sőt, a Start menü hátrányára írom a csoportosítási lehetőséget is (van, de nem triviális elővarázsolni).

Ami viszont számomra sokkal nagyobb bánat, az a wifi profilok kezelése. Az rendben van, hogy létrehozni könnyen tudunk (főleg, ha látszik az SSID) – de mi van, ha utólag akarjuk őket megnézni, módosítani, vagy akár törölni? Ha éppen csatlakozva vagyunk, akkor rendben van – de mi van, ha éppen azért akarjuk módosítani, mert nem bírunk csatlakozni?

Nem akartam első nekifutásra elhinni. Így elkezdtem körbejárni a témát. Az RC-ben már nem, de a még korábbi Develop verzióban létre lehetett hozni egy parancsikont, ami segített („explorer.exe shell:::{1fa9085f-25a2-489b-85d4-86326eedcd87}”), ez sajnos már a múlté. Ugyancsak nem akartam állomány-szinten matatni, a c:\ProgramData\Microsoft\Wlansvc\Profiles\Interfaces\[Interface Guid] útvonalon. Tovább folytattam a nyomozást, sőt, egy sör is szóba került Gábor kollégával történő beszélgetésem során a „becsületes megtalálónak” – de natív, beépített grafikus felületet nem találtunk.

Természetesen ott van a mindenes kisegítőnk – tudjuk, „aki” csak kávét nem főz: netsh. A segítségével el tudjuk végezni a feladatokat (megfelelően paraméterezve az alábbi sort) – de olyan nehéz lett volna otthagyni a lehetőséget?

Netsh Wlan Set ProfileParameter …

Szerencsére annyira nem vagyunk elveszettek, hiszen másnak sem a legkényelmesebb a parancssor, így máris született egy ingyenes program, ami próbálja pótolni az MS mulasztását. Sajnos ennek a képességei még mindig nem fedik le az igényt teljes mértékben (és ekkor még finoman fogalmaztam), ami van, az sem mindig működik, de kezdetnek nem rossz. MS-nek meg ejnye, bejnye…

Reklámok
Kategóriák:General, Windows 8 Címke: , , ,
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. december 25, 2012 - 10:03 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: