Kezdőlap > General, Windows Server > Server Manager on Windows 2012

Server Manager on Windows 2012


Úgy gondoltam, hogy a sikeres virtuális gépben való tesztelés után ideje egy fizikai vasra is feltenni a Windows 2012-t. S ha már lúd, legyen kövér alapon nem nulláról, hanem egy 2008 R2-ről történő up-grade formájában.

A frissítéssel nem voltak gondok. Még az ellenőrzésnél természetesen jelezte, hogy nem komálja a kiszolgálón található Symantec víruskeresőt (ezen nem is csodálkoztam, hiszen tudtam innen), de annak eltávolítása után már továbbment a folyamat. Nem kapkodta el, az igaz, de csont nélkül frissített minden komponenst.

Az, hogy az ideiglenesen másik Hyper-V hostra mozgatott virtuális gépeket nem tudtam visszamozgatni, részben ismét természetes, hiszen tudom, hogy a System Center termékek frissítése az RTM megjelenése után kb. 1-2 hónappal várható. Viszont az, hogy a Hyper-V management konzol nem tudja kezelni a régebbi, 2.0-s hostokat, nem teljesen egyértelmű – de nem tartom kizártnak, hogy esetleg erre is kerül majd megoldás.

A következő, amit elkezdtem bogozni, az a Server Manager. Eddig is tudtam, hogy nem kicsit változott, most kíváncsi voltam az „éles” működésére. A virtuális 2012-vel természetesen csont nélkül tudott kommunikálni, a 2008 R2-re pedig ugye ezt kell telepíteni. Ennek előfeltétele a .Net Framework 4.0 (innen). Utóbbi nem igényel újraindítást, az új WinRM 3.0-t telepítő folt azonban igen.

Telepítés után természetesen engedélyeznünk kell a „listener” létrehozását, valamint a megfelelő tűzfalszabályokat, ezt a

winrm quickconfig

utasítással érjük el. Ha ezt elfelejtjük, akkor sem gond, hiszen a

“Online – Verify WinRM 3.0 service is installed, running, and required firewall ports are open”.

hibaüzenet egyből eszünkbe juttatja 🙂

Jó esetben készen is vagyunk, a Server Manager-be felvéve a preparált szervert, egyből kibővül a csatlakoztatott kiszolgálón található szerepkörökkel, így egy oldalon fogjuk látni ezek egészségi állapotát. Lassan olyan lesz, mint egy mini-Scom 🙂

Ha viszont egy olyan hibaüzenet fogad, hogy „Online – cannot get performance counter data”, akkor ennek megoldása a KB2682011 telepítése, majd a kiszolgáló újraindítása.

A másik hibaüzenet, „Online – Data retrieval failures occurred” esetén előbb próbáljuk meg újraindítani a cél-kiszolgálón a WinRM szolgáltatást, majd lefrissíteni a kijelzőt. Ha ezután sem változik semmi, megoldás lehet a WinRM IIS Extensions képesség telepítése.

Látszik, hogy eddig a Server Manager egy kiszolgáló kezelésére volt alkalmas, most ezzel a teljes szerverpark egészségi állapotát át tudjuk látni, tudjuk kezelni (hiszen a legújabb verzió képes szerepköröket telepíteni a többi 2012-es kiszolgálóra)… A Scom-ot természetesen nem helyettesíti, hiszen annak tudása nem összemérhető ezzel (a régebbi szerver-verziók kezeléséről nem beszélve), de egy gyors állapot-felméréshez teljesen megfelelő. Határozottan tetszik 🙂

Reklámok
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. december 25, 2012 - 10:03 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: