Kezdőlap > General, Windows Server > Mennyi az annyi?

Mennyi az annyi?


Adott helyen felmerült egy olyan kérdés, hogy van egy AD, viszont egyik hozzá csatolt GPO-ban sincs explicit meghatározva a minimális jelszó-hossz – ettől függetlenül viszont nem fogad el 8 karakternél kevesebbet.

Kicsit megpiszkálva a dolgot, a „Default domain policy” valóban „Not defined” értéket mutat a kérdéses beállításnál, a nagykönyv pedig azt állítja, hogy ilyenkor a tartományvezérlők beállításának értékét veszi alapul. Igen ám, de ott sincs ilyen beállítva, vagyis a 7-es érték lenne a helyes.

Nos, mielőtt továbbmennénk, ugye tudjuk, hogy a „Not defined” csak annyit jelent, hogy nem módosítja a máshol/máskor beállított értéket. S itt a kulcs-szó a máskor – vagyis, ha valaki valaha beállította 8-ra (ami az MS által is javasolt legkisebb hossz), majd visszaállította „semmire”, akkor a 8-as érték rögzült az egész tartományban.

S itt jön a válasz a kérdésre, hogy pontosan akkor hol is lett eltárolva? Ezt le tudjuk kérdezni egy ADSI Edit segítségével, ha a „Default naming context” névkörnyezetre (partícióra) csatlakozunk, majd ott a tartományunk tulajdonságai között megtaláljuk a minPwdLength tulajdonságot. Ugyanezt le tudjuk kérdezni egy DC-n a következő parancsot lefuttatva:

dsquery * -filter “(minPwdAge=*)” -attr distinguishedName minPwdLength

S íme, máris meglett a keresett érték.

Hasonlóan itt kereshetjük a pwdHistoryLength, maxPwdAge, minPwdAge értékeket is.

Reklámok
Kategóriák:General, Windows Server
 1. Flowman
  július 1, 2012 - 6:51 du.

  Azért azt hozzá kell tennem, hogy a not definied nem azt jelenti, hogy megmarad a régi érték, különben minden kliensen örökre megmaradna minden, amikor kiszedsz egy házirendet. Vannak speciális esetek amikor tényleg így működik, mint pl. a jelszóházirendnél, de alapból nem ezt jelenti. 🙂

  • július 2, 2012 - 9:40 de.

   Igazad van, nem sikerült tökéletesre a fogalmazás, hiszen a “hagyományos” házirendek nem “tetoválnak”. Csak arra akartam utalni, hogy ha máshol be van állítva, akkor azt nem bántják. 🙂

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: