VAMT 3.0


Ennek a cikknek a végén vettem észre, hogy nem olyan régen, május végén tették közre az új Windows ADK-t, ami egy remek eszköztár – ebből most konkrétan a VAMT 3.0 lesz taglalva.

Rögtön a telepítésnél egy hatalmas – pozitív – különbséget tapasztalunk: mostantól nem egy szöveges állományban lesznek tárolva az adatok (ez már nem is lesz támogatott), hanem SQL-ben, ezáltal több gépről, több felhasználó által kezelhetőek. Ez természetesen lehet SQL Express is, illetve „nagy” SQL is – az adatbázist csont nélkül létrehozza. Szintén a témánál maradva, negatívként könyvelem el, hogy az adatbázisban, hasonlóan a régi verzió szöveges állományához, sima textként tárol mindent, még a „szenzitív” adatként értelmezett kulcsokat is – persze, létezik SQL-szintű adatbázis-védelem, SQL-szerver védelem, stb, de most komolyan, olyan nagy kunszt lett volna titkosítani?

Egy kicsit még elidőzve a CIL állománynál – be tudjuk ugyan tölteni belőle az adatainkat, lementett CID-ekkel, viszont exportra már csak a CILX állomány lesz használva. Ebben már jóval kevesebb adatot találunk meg, ugyanakkor mintha kicsit bugos is lenne (nem ment el mindent, amit kérek)…

Ha a múltkori cikket (és az abban felsorolt hiányosságokat) nézzük, nem lehet okunk panaszra. Most már csont nélkül felment magyar regionális beállításokkal rendelkező rendszerre, valamint a proxyt is remekül kezeli.

Rátérve a program felületére, maradt a jól bevált mmc, ám némileg szokni kell a kezelését. Számítógépet hozzáadni például úgy tudunk, hogy a gondolkodásunkat a rá telepített programok irányából való megközelítésre állítjuk, magyarul a „Discover Products…” eszközt használjuk. Ha ezen túlvagyunk, akkor a szokásos „Update license status” opcióval beolvassuk a gépen futó programokat és státusukat. A csoportosítás lehetősége nem rossz ötlet, de sajnos a megjelenített lista kinézetét (az oszlopokat) nem tudjuk ízlésünk szerint állítani, van egy pár oszlop, amit hiányolok. A filterezés az oszlopok mellől kikerült a bal fa-struktúrába, ám jelentősen megcsorbítva (alig 4 lehetőségünk maradt) 😦

A következő, amit első ránézésre észreveszünk, a riportolás lehetőségének megjelenése. Az igaz, hogy akárhogy csűrtem, csavartam, nekem nem sikerült egyetlen riportot sem elővarázsolnom – de ha jól megvalósítják/megvalósították, még jó is lehet…

Még két újdonságot említenék meg, de csak felsorolás-szintjén:

–       itt is megjelent az AD-alapú aktiválás lehetősége, ehhez KMS-kulcsot kell beállítani (természetesen a többi követelmény mellé 😉 )

–       a hátteret megpiszkálva, kiderül, hogy megszűnt a parancs-sori eszköz, helyét a PS parancsok veszik át (bár aki ezen csodálkozik, az aludt az utóbbi időben 🙂 )

Reklámok
Kategóriák:General, Windows 7, Windows 8
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. augusztus 22, 2012 - 9:11 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: