Kezdőlap > Exchange > Exchange 2003-2010 Public Folder mail

Exchange 2003-2010 Public Folder mail


Adott helyen a 2010-re való áttérés után régi Exchange 2003 eltávolítása folyamatosan hibára futott, ezért manuálisan lett eltávolítva, így.

Egy ideig nem volt semmi gond, de egy idő után felmerült a kérdés, hogy igen ám, de a Get-ExchangeServer folyamatosan listázza a régi kiszolgálót, így érdemes lenne megszüntetni az AD-ból is.

AdsiEdit-et használva természetesen meg tudjuk szüntetni (törölni a megfelelő Admin group megfelelő Servers konténeréből a kiszolgálót), de ekkor egyéb problémák merülnek fel, amire érdemes figyelni: a nyilvános mappák email-fogadása.

A jelenség az, hogy a levelet eldobja a nyilvános mappa, arra hivatkozva, hogy nincs ilyen postafiók. Ugyanakkor, ha be van állítva automatikus továbbítás, akkor szerencsére azt csont nélkül végrehajtja – tehát egyértelműen csak a mappa postafiókjával volt gondban – jogosan, a magyarázat alább.

A probléma nem új keletű, s ismert a megoldása is, egyik leírása például itt található. A különbség annyi, hogy ha nincs msExchclassContainer, helyette msExchContainer lesz használva. Itt még ne indítsuk újra az IS szolgáltatást, ezt a következő lépés után érdemes megtenni.

Ha ugyanis ezután a PF-kezelőt el akarjuk indítani, akkor arra fog panaszkodni, hogy nem tud csatlakozni a nyilvános mappák gyökeréhez, mivel duplikátumot lát – jogosan, hiszen két „root” lett. Ezt akár azzal is ki tudjuk védeni, hogy a régi Admin group-ban a már említett attribútum (msExchPFTreeType) értékét megszüntetjük – s most már újraindíthatjuk az IS-t.

A levél-küldés ezután sem megy, sőt, új PF esetén sem. A következő lépésként érdemes a régi Admin group-ban törölni az üres (hiszen nincs már Exch2003 kiszolgálónk, igaz?) Servers konténert – s az új PF-ek esetén máris megindul a levelezés.

Ami a régi PF-eket illeti, még van egy kis feladatunk. Ugyanis ők még nem tudják, hogy megváltozott a „főnökük”. Ekkor két lehetőségünk van, rajtunk múlik, melyiket választjuk. Az egyik esetén marad az AdsiEdit (ugye, kedvencünk? J), segítségével a Default naming context partíciót kiválasztjuk, s a Microsoft Exchange System Objects tárolóban a nyilvános mappáknak a  homeMDB attribútumát megfelelőre módosítjuk (a legegyszerűbb, ha egy újonnan létrehozott mappa ugyanilyen attribútumát átmásoljuk).

A második esetén nem kell AdsiEdit-ben kotorni, cserébe viszont több a munka: a PF-en Mail disable, kis várakozás, majd Mail enable – ekkor ugye arra kell figyelni, hogy az email-címek ne változzanak. Ha mégis, illetve nem engedi a régire visszanevezni, akkor ADUC segítségével (bekapcsolt Advanced Features mellett) a Microsoft Exchange System Objects tárolóból kell törölni a régi bejegyzést. Ezután (ha volt) ismét be kell állítani az automatikus továbbítást.

Ezzel megszüntettük a régi kiszolgálót, de ami a régi Admin group-ot illeti, MS ajánlás, hogy azt ne bántsuk…

Reklámok
Kategóriák:Exchange
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. szeptember 15, 2015 - 11:30 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: