Kezdőoldal > General, Windows 7, Windows Server > Windows Backup katalógusok

Windows Backup katalógusok


Íme egy újabb ékes bizonyítéka, hogy miért tetszik jobban az Ntbackup, mint a Windows Backup (tudom, Lotus, DPM J).

Ha megnézzük a Windows Backup képernyőjét, akkor ott nem csak az aktuális, éles mentéseinket látjuk, hanem (ha voltak) a különböző mentési próbálkozásainkat is. Ez akkor zavaró, ha már nem létező meghajtók/útvonalakat jelentenek, esetleg pár állományos teszt-mentéseket.

Ezek törlésére nem elég a wbadmin delete catalog parancsot futtatnunk – ezzel ugyanis valóban eltűnnek (onnan) a mentések katalógusai (figyelem – az éles mentésünk katalógusa és az aktuálisan ütemezett mentésünk is !!!), de attól még a felső listában ott látjuk a mentési időpontok teljes listáját. Ezt a Backup eseménynapló ürítésével tudjuk megszüntetni, s innentől kezdve a programot „szűz” állapotába állítottuk vissza.

(Fogalmak: A globális katalógus-lista a Windows Backup összes mentésének részleteit (milyen kötetek és a biztonsági mentések helye), míg a helyi katalógus az adott helyen tárolt biztonsági mentések részleteit tartalmazza.)

A katalógusok visszatöltése sem olyan egyszerű, mint az Ntbackup esetén, amikor rámutattunk egy .bkf állományra, s megkértük, hogy katalogizálja. Használhatjuk ugyan a wbadmin restore catalog parancsot, ahol egy konkrét mentés Catalog könyvtárából visszatölti a GlobalCatalog állomány tartalmát, felülírva az aktuális katalógus-listát – de ekkor pontosan kell tudnunk, hogy melyiket is akarjuk használni. Sőt, ezzel vissza tudjuk állítani azt a katalógus-listát, amelyet a cikk elején sikeresen megszüntettünk J.

A „hivatalos” módszer pedig számomra kicsit nyakatekertnek tűnik: mentsünk ismét az összes katalogizálandó helyre, s akkor feltöltődik a katalógus-listánk. S hogy ez miként történik a gyakorlatban? Amikor mentünk, akkor az utoljára használt (vagy visszatöltött) katalógus-állományból kiolvassa az eddigi katalóguslistát, kiegészíti a jelenlegi mentési adatokkal, s visszaírja a jelenlegi mentés Catalog könyvtárába, módosítva úgy a GlobalCatalog, mint a BackupGlobalCatalog állományokat.

Természetesen a fenti út csak akkor állja meg a helyét, ha a mentésünk sikeres – ellenkező esetben értelemszerűen a katalógus-listánk változatlan marad…

Advertisements
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: