Kezdőlap > General > Pdf creator

Pdf creator


Nagyon régóta keresgélek egy olyan programot, amely virtuális nyomtatóként települve pdf-et tud gyártani bármilyen programból. S természetesen nem csak azokra gondolok (pl. Office csomag), amelyek natívan vagy kiegészítők segítségével képesek erre (verziótól függően), hanem tényleg egy általános programra.

Nagyon sokáig a PdfCreator volt a kedvencem – ez ugyanis rendelkezett pár olyan tulajdonsággal, amellyel a többiek nem: ingyenes, könnyen telepíthető, sokat tudó – és .msi telepítővel rendelkező.

Sajnos a 0.9.x verziók végén már átalakult a telepítő, nem volt natív .msi, mindenféle kapcsolókkal vagy heggesztett telepítőkkel tudtuk csak központilag kiszórni. Minden ezzel foglalkozó fórumban csak a kérések hangzottak, mindenki igényelte az .msi-t, sőt, még adományoztak is az ügy érdekében – sajnos hasztalanul. Kijöttek az újabb verziók, amelyek már támogatják a korszerű operációs rendszereket is, okosodott a program is – de a telepítőt nem sikerült megoldani.

Egy ideig természetesen tűr az ember, de amikor már több gép van a keze alatt, akkor óhatatlanul elkezd keresni alternatív megoldásokat. Én is időnként felkaptam a vizet, elkezdtem keresni – de sajnos nem akadt a horogra semmi megfelelő. Példaképpen néhányat sorolok:

       a CutePDF is Ghostscript segítségével készíti el a pdf állományt, mint a PdfCreator, de még az utóbbi által telepített értelmező sem tetszik neki, csak ami a telepítő mellett van. Azt meg nem akartam, hogy több programot kelljen telepíteni egy adott feladat elvégzése érdekében.

(Csak hogy megértsük, a PdfCreator például az alábbi séma alapján készíti a .pdf állományokat: felhasználói program => Postscript print driver => Redmon Redirection Port => PDFSpool.exe => PDFCreator.exe => Ghostscript)

       BullZip a fentihez hasonló okok miatt vérzett el

       a Go2Pdf minden dokumentumot ellát egy reklámmal

       a Pdf995 reklámablakot dobál fel minden nyomtatás után

Sőt, a fentiek egyike sem rendelkezik az általam nagyon igényelt .msi telepítővel.

A PrimoPdf már végre jónak tűnt, létezik belőle .msi is – de ez utóbbi csak a fizetős, Enterprise verzióban.

Így egy ideig mérgelődve bár, de maradtam a PdfCreator-nál. A napokban viszont többször előfordult, hogy egy weboldalból nyomtatva összekuszálta a kódolást. Eleinte nem volt időm foglalkozni vele, viszont egy idő után annyira zavart, hogy megpróbáltam utánanézni a probléma okának. Azt ugyan nem találtam meg, de belebotlottam a Solid PDF Creator-ba.

Mai napig nem tudom, hogy mi a hivatalos álláspont, ugyanis a cég oldalán ez fizetős programként van hirdetve, ellenben rákeresve a neten, teljesen ingyen letölthető. S most nem a net „sötét” oldalára gondolok J Ezt egy gépen telepítjük, majd az utolsó kérdésnél nem engedélyezzük a törlést, így megkapjuk az .msi-t is, a telepített operációs rendszertől függően az alábbi mappában:

       XP-n: %AllUsersProfile%\Application Data\SolidDocuments\Installer\Solid PDF Creator\%Username%\SolidSFX_Data

       Windows 7 esetén: %AllUsersProfile%\SolidDocuments\Installer\Solid PDF Creator\%Username%\SolidSFX_Data

S az .msi valóban az, aminek hirdeti magát: házirendből tudjuk telepíteni, illetve eltávolítani.

Ami a programot illeti, méretben szinte pont ugyanakkora, mint az elődjeként használt PdfCreator (de ez is csak a 32/64 bites .dll verziók miatt), tudásban ugyan elmarad mellette, de a lényeget, amit használnak a felhasználók, végül is tudja. S „természetesen” kód-helyesen nyomtatja a weboldalt. Ugyanakkor a program könyvtárában vannak utalások a nyelv változtatásának lehetőségére (személy szerint én az angol nyelvű programokat jobban kedvelem, de a sima felhasználóknak néha igényük van magyarosításra), de eddig még nem találtam meg a módját.

Ha valakinek ez nem elegendő, akkor ugyanennek a gyártónak a weboldalán megtalálható a többi termék (igaz, fizetősen), amelyek tudnak pl. oldal-átrendezést (a váró-lista a másik programban –  amellyel több különböző típusú dokumentumot összefűzhettünk egy pdf-be – tényleg hasznos volt), vízjelet, stb.

Összegezve: ha tényleg ingyenes (az általam letöltött verzió is a Solid Documents által van aláírva), akkor nem tartom kizártnak, hogy mostantól erre fogunk áttérni. S a PdfCreator meg süsse meg a termékét, ha évekig nem voltak hajlandóak .msi telepítőt írni hozzá…

Kategóriák:General
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. augusztus 30, 2011 - 12:08 du.
  2. június 8, 2013 - 11:46 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: