Kezdőlap > Exchange > Exchange 2010 SP1, Full Access Permisions és Outlook 2010

Exchange 2010 SP1, Full Access Permisions és Outlook 2010


Adott Exchange 2003 / 2010 organizációban felmerült egy olyan probléma, hogy egy már 2010-en található postafiók tulajdonosa küldött volna egy még 2003-on található postafiók nevében, s jogosultsági hiba miatt nem engedte. Természetesen eddig is volt erre joga, sőt, ellenőrizve, látszólag minden pipa, minden jog a helyén volt.

Mivel ehhez hasonlóba már belefutottam (a jogok ott voltak, de mégsem léptek életbe) sokat nem akartam vele vacakolni, a legegyszerűbb megoldást választottam: az Exchange 2010 kezelőfelületén a célfióknál eltávolítottam, majd ismét hozzárendeltem a Full Access jogokat – s máris használható lett.

Ennek kapcsán jönne elő a másik téma, amibe már ismét volt alkalmam belefutni: Exchange 2010 SP1 esetén a Full Access jogosultság kiosztása együtt jár azzal, hogy az AD-ban a meghatalmazott bekerül a cél-fiók msExchDelegateListLink tulajdonságába (ami egy lista), DN-formátumban. Esetünkben azért nem került bele, mert ehhez a célfiók postafiókja az előbb említett paraméterekkel rendelkező kiszolgálón kellett volna legyen.

S hogy mi a lényeges az említett tulajdonsággal? Nos, van, aki a haját fogja tépni, van, aki megkönnyebbülést fog érezni a használatával.

Arról van szó, hogy Outlook 2010 esetén a célfiók(ok) postaládája automatikusan bekerül a megnyitandó postafiókok közé – pont úgy, mintha a Fiókbeállításnál, a Speciális részen megadnánk, hogy még kinek nyissa meg a fiókját (Account Settings/More Settings/Advanced). Ehhez az Outlook végignézi az összes fiók előbb említett tulajdonságát, s ha megtalálható benne az aktuálisan őt futtató felhasználó, akkor megjeleníti a postafiók tartalmát.

Ugyanakkor van itt egy kis bug is: ha eltávolítjuk a teljes jogot, ez az AD-tulajdonságból nem törlődik, ezt kézzel kell megtennünk (gondolom, ez javítja lesz valamikor).

Ugyancsak az AD-tulajdonság törlése javasolt akkor is, ha meg szeretnénk ugyan tartani a jogokat, de nem szeretnénk, ha automatikusan megnyílna a postafiók. Szerencsére már nem W2k3 korszakban vagyunk, ahol csak ADSI Edit használatával tudtuk szerkeszteni a fiókok tulajdonságait, most közvetlenül a W2k8 R2 DC-ről kezelhetjük a problémát.

Amit érdemes tudni:

       a használathoz (legalább) Outlook 2010 és Exchange 2010 SP1 szükséges.

       az életbe léptetéshez mindkét fióknak az adott, SP1-es kiszolgálón kell lennie

       ha bárhonnan átmozgatjuk a postafiókokat az SP1-es rendszerre (2003, 2007, 2010), vagy ha már létező 2010-es kiszolgálót frissítünk SP1-re, nem történik meg a tulajdonság módosítása. Ehhez vegyük el, majd ismét adjuk hozzá a jogokat.

       OWA-n nincs ilyen

Reklámok
Kategóriák:Exchange
 1. JoeP
  július 8, 2011 - 8:22 du.

  Mintha nem szeretnéd annyira az adsiedit-et. 🙂
  (Az egyik leghasznosabb segédprogram, szvsz.)

 2. július 9, 2011 - 4:41 du.

  Egyetértek, valóban hasznos.
  De néha könnyebb, hogy ez a része ki van vezetve az ADUC-ba 🙂 Persze, hozzá nem értő bármit elronthat – de végül is már az ADUC is veszélyes eszköz lehet 🙂

 1. december 6, 2011 - 10:55 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: