PCNS 3.0


Aki már foglalkozott az APC termékeivel, netalán van Network Management kártyája a szünetmentesben, tudja, hogy ilyen esetben a PowerChute Network Shutdown programot illik telepíteni a kiszolgálókra, a “szokásos” PowerChute Personal Edition helyett.

Pár hónapja belefutottam abba, hogy hiába töltöttem le az APC honlapjáról az akkori legfrissebb, 2.2.4 verziójú PCNS termékét, nem lehetett telepíteni olyan kiszolgálóra, amire telepítve volt a Hyper-V szolgáltatás is 😦 Hivatalos megkeresésemre azt a választ kaptam, hogy erre ott a 2.2.5 verzió, ami a “PCNS for Hyper-V” nevet viseli – de kiderült, hogy ez egy fizetős termék.

Szerencsére körbejárva a kérdést, kaptam egy fülest, mely szerint hamarosan ki fog jönni az újabb, 3-as verziójú PCNS, ami már tudja a Hyper-V-t is és ingyenes is lesz. Ma eszembe jutott a probléma, s kiderült, hogy – bár nem volt nagy csinnadratta – valóban májusban megjelent a kérdéses alkalmazás. Sőt, jogosnak is mondható a számbeli ugrás, hiszen elég sok fejlesztést tettek bele, számomra pl. az egyik leginkább szimpatikus a már létező Java környezet felismerése, s nem akarja mindenképp a sajátját telepíteni/használni (%ProgramFiles%\Jvm könyvtárban). Ez minimális helymegtakarítás, de annál nagyobb biztonsági rés betömése, hiszen az a környezet soha nem volt frissítve, míg a gépre telepített Java “normális” esetben mindig frissítésre kerül. További újdonságok olvasása itt.

Update: a telepítés során arra kell figyelni, hogy kétféle kommunikáció zajlik a PCNS és az NMC (Network Management Card) között: PCNS-NMC a 80 (illetve https esetén 443) porton kommunikál, viszont az NMC-PCNS kommunikációhoz a gépen az UDP 3052 portot kell kinyitni. A doksiban az áll, hogy ezt automatikusan megnyitja, de ha nem, akkor kézzel kell gondoskodni róla.

u.i. Egy kolléga megkért, hogy azoknak, akik csak most ismerkednek az APC termékcsaláddal, picit segítsek. Válaszoltam neki, de hogy másoknak is hasznukra lehessen, bemásolom ide is:

Kezdjük az elejével.

Itt megtaláljuk, hogy melyik APC-hez milyen kábel és szoftver használható (Personal Edition vagy Business Edition). A harmadik, a Network Shutdown verzió csak akkor használható, ha van az APC-ben egy speciális kártya, a Network Management Card. Ekkor a kártyán keresztül az UPS kap egy hálózati címet (fix, vagy DHCP, teljesen mindegy), amin keresztül “normális” hálózati eszközként kezelhető, illetve a programnak (PCNS) megmondjuk, hogy melyik ip-címen keresse az UPS-t, s nagyjából kész is. Az új PCNS esetén az APC-n nem is kell megadnunk a szerver ip-címét, ezt elintézi maga a program.

Ha USB/soros kábellel kötjük össze a gépet a szünetmentessel, akkor csak és kizárólag 1 gépet tud leállítani (persze, lehet trükközni, hogy leállítás előtt lefutasson még egy parancsot, ami leállítja a többit, de ez minden esetben – nem csak áramkimaradás esetén – végrehajtódna, szóval nem az ideális).

Ha több gépet akarunk vezérelni/leállítani ugyanannak a szünetmentesnek a segítségével, akkor mindenképp javasolnám az NMC kártyát. Drága, de megéri.

  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: