Kezdőlap > Windows Server > Synology NAS és Windows 2008 R2 backup

Synology NAS és Windows 2008 R2 backup


Nemrég bekerült a hálózatba egy Synology NAS tároló, kimondottan mentések tárolása céljából. Hogy ne legyen egyszerű az élet, kiderült, hogy amikor UNC útvonallal próbáltam elérni Windows 2008 R2 szerverről, akkor folyamatosan feldobta a hitelesítő ablakot, majd hiába írtam be (ismét) a nevet és jelszavat, sikertelennek minősítette, ezzel néhány kísérlet után letiltva a fiókot. Mivel ugyanez nem volt igaz W2k3 esetén, egyértelmű volt, hogy nem a név/jelszó párossal van gond.
 
A nyomozás első lépéseként a Synology azt javasolta, amit egyes multifunkciós készülékeknél is be kell kapcsolni, ha W2k8-ra akarnak kapcsolódni: a házirendben (DC-házirendben, MFP-knél segít a kiszolgálóra vonatkozó házirend is) engedélyezni kell a következőt:
 
Computer Configuration > Policies > Administrative Template > System > Net Logon, s ezen belül engedélyezzük a “Allow cryptography algorithms compatible with windows NT 4.0” beállítást.
 
Sajnos a NAS esetén ez nem hozott megoldást, így újabb segítséget kértem, ami nemsokára meg is jött, szintén házirend formájában. Ezt természetesen csoportházirendben is tudjuk szabályozni (zárójeles rész), de helyileg is be lehet vetni a secpol.msc segítségével:
 
(Computer Configuration > Policies > Windows Settings > Security Settings >) Local Policies -> Security Options -> Network Security: LAN Manager Authentication

 értékét kell az „NTVLM2 responses only” (a „Not defined” is ezt takarja, ez az alapértelmezett) beállítást módosítani „LM and NTLM – use NTLMV2 session security if negotiated” beállításra.

 Ez már eredményre vezetett. Sőt, kiderült, hogy az előző beállítás nem is szükséges.

 Ezután ismét megpróbáltam a mentést, de ismét sikertelen lett, most a „The backup of volume xxx could not be completed, Error: the version does not support this version of the file format” hibaüzenet örvendeztetett meg. Kiderült, hogy van megoldás, itt van leírva az ok és a megoldás.

 Igen ám, de eddig a webes felületen kezeltem a NAS-t, merre találom meg a kérdéses konfigurációs állományt? Szerencsére a Synology megadta a választ: engedélyezni kell a Telnet elérést (Vezérlőpult/Terminal), majd telnet segítségével csatlakozni. A felhasználónév root, a jelszó az admin jelszava (Figyelem, nem lehet üres!)

 Csatlakozás után kiadjuk a

 vi /usr/syno/etc/smb.conf

 parancsot, ezzel szerkesztjük a konfigot. Bővebb leírást a vi parancsról itt.

 Itt Shift+o-val beszúrunk egy sort a Global szekcióba, majd oda beírjuk a

 strict allocate=yes 

beállítást. Kilépni az Esc lenyomása utáni :wq! (mentéssel), vagy :q! utasítással (mentés nélkül) lehet. A beállítások életbe léptetéséhez a NAS újraindítása szükséges.

Reklámok
Kategóriák:Windows Server
 1. Lotus
  március 23, 2011 - 8:13 de.

  NAS? Ugyanmár, komoly helyen DPM 2010-zel mentenek.

 2. március 23, 2011 - 8:26 de.

  Amit említettél, egy technológia, amit én írtam, egy eszköz. Miért ütközne a kettő?

  Az, hogy még nem DPM-mel mentünk: még csak most kezdünk kilábalni a W2k3 korszakból… Örülök, hogy ennyit is meg tudtunk engedni, nem hogy még DPM-et is vegyünk.

 3. július 12, 2011 - 1:59 du.

  DPM + NASsal van tapasztalatod?
  Ha netalántán nem akarnék sok100ezerért HDD-t a szerverbe, hanem egy NASon akarom megvalósítani a DPM-et.
  Jól olvasom, hogy ez nem működik, csak a pár támogatott eszközzel? (Ami árban kb. annyi, mint a HDD-s megoldás.)
  Avagy DPM helyett más mentési megoldás, ami NAS-t is támogat?

  • július 12, 2011 - 2:17 du.

   Még nincs, de mikor befejeződik a teljes átállás, akkor gondolkozom ennek kipróbálásán is.
   Viszont az R2-be épített Windows Backup is kezd már “elég” normális lenni (nem titkolom, hogy a “régi” NtBackup-ot nagyon kedvelem)… S ha hétköznapi programokról van szó, amelyekre van VSS-provider, akkor én végig-gondolnám, hogy van-e annyi plusz a fizetős megoldásokban, hogy megérje…

   • július 13, 2011 - 9:11 de.

    Én most a NovaBACKUPra hajlok egyelőre ~ $200. És tud NAS-ra is gond nélkül menteni. Egyedüli bizonytalanságom, hogy nem sok beszámolót olvashatok róla felhasználóktól.
    A Windows Backupot talán pont azért csinálták ilyenre, hogy a DPM-re “kényszerítsenek”.

   • július 13, 2011 - 9:18 de.

    A hozzászólásod alapján kezdett megfogalmazódni bennem egy cikk gondolata, amely a mentéssel foglalkozik, MS technológiákkal és egyelőre felszínesen. Remélem eléggé körbe tudom járni a témát, hogy bevezetőnek jó legyen…

 4. július 13, 2011 - 12:46 du.

  Ha lehet, kerüljön bele az MS-en kívüli megoldási lehetőség is! 🙂
  Nagyon szép, és jó a DPM, de nem biztos, hogy mindenki számára ez a jó megoldás.

  • július 13, 2011 - 12:53 du.

   Egyetértek, hogy nem mindenkinek a DPM a legjobb.
   Egyelőre azért nem veszek bele MS-en kívüli lehetőséget, mert inkább az elvi megközelítést próbálom tisztázni (magamnak is), azonkívül első körben csak felszínesen, s nem utolsó sorban, mert akkor hatalmas skálán kellene mozogjak, hogy senki ne sértődjön meg 🙂

 5. augusztus 14, 2011 - 7:07 de.

  Csak tipp, ha megint vi kozelebe kerulsz: Shift-O helyett eleg a sima o is, illetve kilepes mentessel: ESC majd ZZ (Shift nyomvatart, majd 2x z).

 1. szeptember 9, 2011 - 10:21 de.
 2. március 23, 2012 - 12:35 du.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: