Kezdőlap > Wsus > Wsus migrálása 2008 R2 esetén

Wsus migrálása 2008 R2 esetén


Elég régóta nem írtam Wsus-ról.  Utolsó cikkemben a migráláshoz a WSUS API and Tools eszköz használtam (letöltés innen), ehhez viszont .Net 1.1 kellene – amit az R2 sem csíp, meg én sem akarom agyon-pakolni mindenfélével, főleg, hogy ideiglenesen lenne rá csak szükség. Viszont több helyen olvastam, hogy ez biztosan kell működjön (a kiszolgáló 64-bites volta ellenére) – akinek van kedve próbálkozni, hajrá 🙂

 Helyette viszont van néhány (rész)megoldásunk:

1. A beépített WsusUtil segédeszköz: a forrás-kiszolgálón a WsusUtil segítségével exportáljuk a meta-adatokat, majd a cél-gépen importáljuk. Nem kapunk igazi visszajelzést, hogy hol tart a folyamat, ráadásul időben sem érdemes összehasonlítani a következő módszerrel, hiszen ez jellemzően gépet terhel, míg a második a hálózatot.

Az import során csak a foltok számának növekedéséből látjuk a feladat futását. S még van egy fontos különbség: a második módszer során a kiszolgáló beállításai érvényesülnek (pl. automatikusan jóváhagy(hat) néhány frissítést), míg import során csak a frissítések kerülnek az adatbázisba.

 2. A cél-wsus legyen az „igazi” replikája. (Kár, hogy nem publikáltam időben: a cikk írása után – jóval – kiderült, hogy az MVP is ezt a módszert javasolja a fórumon. Most leírom, hogy a megoldás mégis miért nem jó.) Ehhez ugye a szinkronizáció forrását kell módosítani, illetve a pipát betenni, hogy legyen replika (ha nem tesszük be a pipát, akkor leszívja a foltok metaadatait, de sem a csoportokat, sem a jóváhagyások/tiltásokat nem tölti magára). A szinkronizáció folyamatát ekkor nyomon lehet követni.

Arra kell figyelni, hogy miután megszüntetjük a replika-módot, akkor minden visszaáll abba az állapotba, ami előtte volt (nyelvek, kiválasztott programok/családok, folt-típusok). Sőt, ha kézzel állítottuk be a gépek csoport-tagságát, úgy el fog veszni, mint a pinty.

Ha véletlenül még a replika-mód előtt letöltöttünk bármilyen frissítést, akkor viszont azt is kiajánlja a gépeknek. S nincs lehetőségünk ezeket jóváhagyni, hiszen replika.

 3. Végül a hivatalos megoldás: http://technet.microsoft.com/en-us/library/ee822824(WS.10).aspx

Erről még nem tudok nyilatkozni, de hamarosan sor kerül a tesztelésére, valószínűleg nem lesz benne gubanc 🙂

 Pár apró gondolat a végén:

 a. Lawrence MVP szerint minden Wsus 2.0 külső segédeszköz (ami az első linken van) bekerült a Wsus 3.0 konzolba. Pl. a – nagyon hatásos – WsusDebug PurgeUnneededFiles úgy tűnik, hogy benne van. De a WSUSUTIL.exe deleteunneededrevisions kapcsolóját hiányolom – mintha a beépített takarító-brigád nem lenne annyira hatásos… 

b. Ha netalán szükségünk lenne rá, akkor a fizikai állomány párosítása frissítéshez itt van leírva.

Reklámok
Kategóriák:Wsus
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. február 9, 2011 - 11:48 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: