Kezdőlap > Uncategorized > Értékeld magad..

Értékeld magad..


Ezt muszáj leírnom… Nemrég olyan helyzetbe kerültem, amikor az ott jelenlevő résztvevők feladatként kapták saját szakmai (most konkrétan informatikai) értékelésüket. 1-től 10-ig történt a jegyadás – ami viszont számomra kiakasztó volt, hogy nem volt egy adott mérce. Mindenkinek a saját mércéjét kellett használnia.

Tehát, ha valaki csak a szomszéd Pistikéjét ismeri, mint informatikus, akkor Pisti jelenti számára a 10-est, s ehhez képest az ő tudása mozog a skálán valahol. Ha viszont ismeri, vagy el tudja képzelni például a magyar MVP-k tudását (mindenki tudja, kik a kedvenceim, tehát neveket nem említek 😛 ), akkor hozzájuk mérve kell osztályozzon.

Nem voltunk teljesen idegenek a számítástechnikától, viszont tudom biztosan, hogy a résztvevők nagy része még csak nem is hallott az MVP-kről, lehet, hogy még az MCxxx minősítésekről sem. Szóval ha nem is a szomszéd Pistikét vették alapul, akkor kit? S egyáltalán, ennek alapján, miként lehet összehasonlítani a megadott értékeléseket – mert végül is erre ment ki a játék? A választ nem kaptam meg…

Reklámok
Kategóriák:Uncategorized
 1. augusztus 11, 2010 - 1:25 du.

  Ilyenkor már aki kérdezi, annak is van elképzelése arról, hogy hogyan értékelne Téged. Sok dolog lehet, amiért jó vagy rossz pontot adsz magadnak, ezért szokták azt is megkérdezni, hogy miért.
  Neked kellett indoklást adnod?
  Ja igen, és amilyen értékelést a végén adnak, azt erőteljesen nem befolyásolja az, Te milyennek találtad magad.

 2. augusztus 11, 2010 - 1:46 du.

  Igen, ha pszichológiailag tekintem, akkor értem a logikát. Általában az emberek a jó oldalukat próbálják mutatni. S itt jellemzően olyan helyzet volt, amely a “Ki a legjobb közülünk” játékhoz hasonlított, tehát mindenki próbált minél nagyobb értéket mondani. Ugyanakkor senki nem mondhatott 10-est, hiszen ez önhittségre utal.

  A baj az, hogy még csak meg sem kellett indokolni, hogy miért annyi, amennyi. Sőt, még a mércét sem kellett megadni. Csak egy számot, mindenféle körítés nélkül.

  A kérdezők pedig számunkra teljesen idegen emberek.

  • augusztus 11, 2010 - 2:00 du.

   Jaja, ez nehéz helyzet, de szerintem simán adhat az ember magának 10-est is ilyen helyzetben. Pl. ha valamit képes vagy megcsinálni, amit ők akarnának, megadott időre, megadott minőségben, akkor nyugodtan mondhatsz 10-est, mert erre a feladatra alkalmas vagy.
   Szóval nem elvont értelemben lehetsz Te a legjobb simán, és nem szerénytelenség 10-est mondani. Nincs olyan se, hogy abszolút a legjobb nő, mégis sokszor mondják, hogy XY 10-es skálán 11-est is kapna 🙂 Lehet, hogy Te ilyen analógiára tökéletes szakember vagy szintén. 😉

 3. augusztus 11, 2010 - 2:09 du.

  Egyrészt nem volt megadva konkrét feladat, határidő, csak úgy általánosságban (pl. “Mennyire jó rgazda vagy?”). Ugyanakkor nem tudhatom, hogy a másik ember nem-e tudja jobban megcsinálni, 11-esre 🙂

  Lehet, hogy az ottani csapatban a legjobb voltam, tehát relatívan a többiekhez adhattam volna magamnak maximumot. Viszont, mint említettem a cikkben is, tisztában vagyok vele, hogy mennyi mindent nem tudok – ezért kérdeztem vissza, hogy kihez képest – s erre kaptam a választ, hogy az általunk ismert (szak)emberekhez képest kell értékelni. Tehát nem csak a helységben található informatikusokat (egy részét nem is ismerem) kellett első látásra mérlegelnem. 😀

 1. november 15, 2015 - 12:35 du.
 2. július 8, 2016 - 12:37 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: