Kezdőlap > General > WinPopup, Net Send, Msg

WinPopup, Net Send, Msg


A hálózaton belül használt, egyszerű üzenetküldésről van szó. Pontosabban annak fogadásának szabályozásáról, hiszen küldésre a megfelelő parancs tiltása lehet a megoldás.

 

Windows 98-ban még Winpopup-nak hívták. Aztán átment szolgáltatásba, s a keresztségben a Messenger nevet kapta (sokan kavarták is a Windows Messengerrel, mai nevén a Live Messenger). Ekkor már a Net send parancsot kellett használni. Majd kiderült, hogy biztonsági rést hordoz, ezért a szolgáltatás Xp sp2-től letiltott állapotba került, nekünk kell engedélyezni, helyette a Msg parancsot javasolták. Ő sem mai gyerek, már W2k-tól ismerjük, de eddig a terminál-szolgáltatásokra használtuk, emiatt kliens-oldalon csak a pro változatok tartalmazzák (pl. a Vista Home – bármelyik – és Starter SKU-k nem).

 

Mivel még külön alkalmazás volt, ezért Windows 98-on állandóan kellett fusson a WinPopup, hogy megkapjuk az üzenetet. W2k-tól kezdve a szolgáltatás kellett elindított állapotban legyen – ez azt jelenti, hogy leállított Messengerrel nem kapjuk meg a Net send üzeneteket. Ezzel ellentétben, amennyiben engedélyezzük, a Msg üzenetek megjelennek. Ez azt is jelenti, hogy a kettő nem „egyenrangú”, tehát pl. nem tudunk Net send-et küldeni Vista-ra (mint ahogy Vista-tól kezdve a Send opció eltávolításra is került a Net parancsból). Ugyanakkor a biztonság érdekében, a „Net Send”-el ellentétben, a Msg csak akkor működik, ha azonos munkacsoportban/tartományban vannak a gépek.

 

Ha nem engedélyezzük Xp-n a Msg üzenetek fogadását, különböző hibaüzenetekkel futhatunk össze. Az “Error 5 getting session names” már sugallja, hogy valószínűleg jogosultsági gond van. Az „Error opening Terminal server [servername]/Error [1722]:The RPC server is unavailable” hibaüzenet az irányt is megjelöli. Megoldásként egy registry értéket kell módosítani: HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server, itt az AllowRemoteRPC duplaszó értékét kell 1-re átírni. S ha már korszerű operációs rendszerről van szó Kacsintó, akkor használhatjuk az egysoros módosítást:

 

Reg Add “HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server” /v AllowRemoteRPC /t REG_DWORD /d 1 /f

 

Módosítás után minden verzió (Vista Home/Starter is) képes megjeleníteni az üzenetet, Xp-n viszont szükség lehet egy újraindításra.

 

Ha már megemlítettük, akkor nézzük a terminál-szolgáltatásokat, illetve RDS-t. Már W2k esetén is szabályozhattuk a Terminal Services Configuration (tscc.msc – Win 2k, tsconfig.msc – Win2k8) segítségével az üzenetek fogadását: RDP-TCP kapcsolat/Security/Advanced security, a megfelelő sorban szerkeszteni a jogokat, s a “Message”-hez tartozó pipa volt a kulcs.

 

Akkor lássuk a használatát. Net send esetén megadtuk a gépnevet vagy felhasználónevet (ha azonos, akkor a gép kapja). Ha saját munkacsoport/tartományon belül mindenkinek ki akartuk küldeni, akkor * került a címzett helyére. Ha egy másik tartomány gépére akartunk küldeni, a /Domain vagy /D kapcsolót használtuk. A /Users vagy /U kapcsoló használata azt jelentette, hogy adott gép kiszolgáló szolgáltatásához kapcsolódó összes gépnek/felhasználónak küldtünk értesítést.

 

Mivel az Msg-t arra használtuk, hogy terminál-szerverre feljelentkezett felhasználóknak küldjünk üzenetet, erre is van kihegyezve. Azaz itt hivatkozhatunk felhasználónévre, munkamenetnévre, valamint munkamenet azonosítóra. Ha ezt most le akarjuk vetíteni a munkaállomásra, akkor a következő eredményre jutunk: ugye W2k, XP, W2k3 esetén a „Console” nevű munkamenet, „a” konzol 0-s, Vista/W7 esetén a konzol legkisebb lehetséges értéke 1. (Mint másik cikkben már említettem, alapból egy külön munkamenet jön létre. A „query session” paranccsal (XP esetén a dllcache mappában) le tudjuk kérdezni, s kiderül, hogy a „services” használja a „session 0”-t).

 

Helyi gépen a lehetőségeink a következőek:

          “msg console test” – a „Console” nevű munkamenetre küld üzenetet. Alapból ez rendben van, hiszen általában annak akarunk üzenni, aki a gép előtt van, s az ő munkamenetének biztos ez a neve. De figyeljünk arra, hogy ha valaki RDP-vel csatlakozik, akkor az előbb kitárgyalt azonosító (ID) követi (Vista/W7 esetén), ám munkamenetének neve már nem „Console” lesz (s ez igaz már XP-től)! Tehát az ilyen névvel illetett munkamenet a valódi konzolt (billentyűzet/egér) felhasználóját takarja

          “msg username test” – ha ismerjük a felhasználó nevét, aki a gép előtt ül, akkor neki küldhetünk. Ha közös, több kolléga által használt gépről van szó, akkor viszont nem tudhatjuk, hogy most ki használja

          “msg * test” – az előzőek kombinációja, gyakorlatilag minden munkamenetnek kiküldi az üzenetet

 

Távoli gépre (hiszen azért akarjuk használni) viszont be kell írjuk a /Server kapcsolót, a többi paraméter mellé. Ugyanakkor sajnos nincs olyan lehetőségünk, hogy több gépnek küldjünk egyszerre Szomorú

 

Már W2k-tól használhattunk különböző segéd-programokat, amelyek az „elődre” (WinPopup) hasonlítottak, sőt, grafikus smiley-k megjelenítésére is képesek voltak. Természetesen ez a lehetőség most is adott – számomra viszont azért nem szimpatikus, mert jobban szeretem a beépített eszközöket használni. De aki meg akar maradni a WinPopup-Net send vonalnál, vagy szüksége van az előbb említett hiány kiküszöbölésére, megteheti…

Reklámok
Kategóriák:General
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: