Kezdőlap > General > DHCP kizárások, fenntartások, címkészlet

DHCP kizárások, fenntartások, címkészlet


 Egyik kollégám megkérdezte tőlem, hogy a DHCP esetén miért van szükség kizárásokra, mert nem teljesen világos számára – ezért írtam egy kis fogalom-összefoglalót…

 

A fenntartások egyértelműek, hiszen ott egy adott MAC-címhez rendelünk hozzá adott IP-címet.

 

De ha egy adott IP-címtartományt nem akarunk kiosztani, akkor nem vesszük fel – egyszerű, nem? Minek akkor kizárások?

 

Nos, nem ennyire egyszerű a helyzet. Egyrészt a címkészlet folyamatos kell legyen – tehát nem tehetjük meg, hogy felveszünk egy hatókört a 10.0.0.11-10.0.0.50 címkiosztással, majd egy másik hatókört a 10.0.0.71-10.0.0.100 címtartománnyal. S mégis miért szeretnénk így felosztani? Mert mondjuk adott gépeket a 10.0.0.51 címtől akarunk kiosztani, hogy egymás után legyenek (pl. nyomtatók, saját ip-címmel rendelkező hálózati eszközök, stb.). Ebben az esetben felvesszük a teljes címtartományt (11-100), majd kizárjuk a terjesztésből azokat a címeket, amelyekkel mi akarunk rendelkezni (51-70).

 

Itt jön képbe a fenntartás és a kizárás közti különbség.

Ha csak fenntartást alkalmaznánk, akkor lehet, hogy eleinte csak 2-3 fenntartott ip-címünk lesz, tehát a kiszolgáló ezeken kívül minden ip-címet megpróbál kiosztani (beleértve a féltve őrzött 51-70 tartományunkat is).

 

Kizárás esetén nem kerül be „más” gép az adott címtartományba – még akkor sem, ha induláskor a kérdéses, „speciális” eszközök száma kevesebb, mint ahány ip-cím ott rendelkezésre állna. Ugyanakkor fontos tudni, hogy fenntartás esetén mindenképp kiosztásra kerül a cím (tehát akkor is, ha kizárt tartományba esik).

 

Ha viszont az eszköznek csak kézileg tudunk ip-címet adni, akkor a DHCP-bérletek között nem fog megjelenni (azaz a szolgáltatás nem tükrözi a hálózatunk címkiosztását). Persze, ha fix ip-s a gép – és bekapcsoltuk ezen gépek felderítését ! –, a DHCP nem osztja ki azt a címet. Illetve, itt is pontosítani szeretnék: W2k vagy újabb gépek esetén, ha a kliens IP-címütközést észlel a felajánlott ip-cím kapcsán, akkor DHCPDECLINE választ küldenek a szervernek. Régebbi gépek esetén be lehet kapcsolni a szerveren, hogy ő végezze el ezt a feladatot (sima, mezei ping parancs segítségével), ehhez a ping-ek számát kell növelni (alapból 0), de nem javasolt a 2-nél nagyobb érték (bár hivatalosan 6-ig lehet).

Reklámok
Kategóriák:General
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: