Kezdőlap > Exchange > Public folder item count

Public folder item count


A fórumon egyik kolléga feltette a kérdést, hogy miként lehet a nyilvános mappáknál megjeleníteni az elemek számát. Egyrészt természetesen a Státusz-sorra gondoltam, de utána kiderült, hogy az nem elég, hanem a „normális” postafiók mappáihoz hasonlóan, a mappa neve után zárójelben szeretné látni a  kérdéses számot.
 
Első körben nem tűnt nehéznek a kérdés, hiszen bármelyik mappa adatlapján, az első fülön középen ott van a megfelelő rádió-gomb.
 
Aztán kiderült, hogy mégsem megy csettintésre. Egyrészt ugyanis csak akkor látni az elemek számát, ha betesszük a Kedvencek mappába, másfelől pedig a két lehetséges opció közül véletlenszerűen történik egy választás. Sőt, ez a választás nem módosítható, mert az opciók mindig szürkék. A gomb előbb leírt viselkedése az Exchange csapat döntése értelmében by design, ugyanis a teljesítmény rovására ment volna, ha ezt a felhasználó állíthatta volna – ellenben a véletlenszerűség kérdésére nincs válasz.
 
Hogy ne legyen mégsem ellenőrizhetetlen, egy szerver-oldali MAPI tulajdonság beállításával lehet szabályozni, mely a „0x36DA0102” számot viseli. Igaz, nem hétköznapi felhasználók részére, de legalább megoldható.
 
A megoldás az MS-től ingyenesen letölthető MAPI Editor használata, majd ennek segítségével minden mappa előbb jelzett tulajdonságának kézzel történő beállítása a kívánt értékre. Erre minden mappa esetén csak egyszer van szükség, s globális, mindenkire érvényes beállítás.
 
A megoldás lépésenként:
1. Letöltjük innen a MAPI Editor-t egy Outlook-al rendelkező gépre
FONTOS! Mivel az aktuális verzió (6.0.0.1013) tartalmaz egy hibás Smart View parser-t, ezért a programozóval történt levelezés kapcsán ő a 6.0.0.5-ös verziót (2008 április) javasolta (még ebben a hónapban várható a következő verzió, ami javítja ezt a hibát).
2. Létrehozunk egy olyan Outlook levelezési profilt, amely felhasználójának tulajdonosi joga van a kérdéses nyilvános mappára.
3. Ajánlott, hogy az Outlook ne fusson, s elindítjuk a letöltött MFCMapi.exe programot, majd egy Ok-val továbblépünk a Súgó-n.
4. A Session menüben kiválasztjuk a „Logon and Display Store Table” opciót. Itt rá fog kérdezni a használandó profilra, ahol megadjuk az előző pontokban beállítottat.
5. Ha szükséges, adjuk meg a bejelentkezési név/jelszó párost, majd duplán klikkeljünk rá a Nyilvános mappák sorra.
6. Nyissuk ki a Public Root struktúrát, majd az IPM_SUBTREE-t. Ezen belül keressük meg a változtatandó nyilvános mappát.
7. Válasszuk ki a keresett nyilvános mappát, jobboldalt a tulajdonságok listája lesz látható.
8. Keressük meg a 0x36DA0102 nevű tulajdonságot.
  a. Ha nincs jelen, akkor a nyilvános mappa jelen pillanatban az olvasatlan elemek számát fogja megjeleníteni
  b. Ha jelen van, akkor dupla klikkel ellenőrizzük az értékét, mely egy számjegyekből álló számsor, pl. 010402000000. A számunkra fontos számjegy a hatodik. Amennyiben az 1, akkor az olvasatlan elemek számát fogjuk látni, ha értéke 2, akkor a mappában található elemek számát.
9. A kijelzés megváltoztatására a következőkre van szükség:
  a. Amennyiben nem létezik ez a tulajdonság, menjünk a Property Pane menüre és válasszuk a Modify Extra Properties…-t. Az Add-ra klikkelve beírjuk a 0x36da0102 értéket, majd elfogadjuk (nem számít a kis/nagy betű). Ennek hatására a tulajdonság-listában megjelenik az új elem, 0x36DA0102 néven. Dupla klikkel szerkesztve beírjuk a 010401000000 értéket az olvasatlan elemek, illetve a 010402000000 értéket az összes elem számának kijelzéséhez.
  b. Amennyiben a tulajdonság létezik, akkor a hatodik számjegyet módosítjuk, 1-re az olvasatlan elemek, 2-re az összes elem számának kijelzéséhez.
10. Zárjunk be minden MFCMapi ablakot.
Reklámok
Kategóriák:Exchange
 1. Petrenyi Jozsef
  július 14, 2009 - 9:35 de.

  Látom, beálltál az extrém sportolók közé. :-)Én inkább le is szoktam tagadni ezt a tool-t, mert nagyon könnyen tönkre lehet vele vágni egy adatbázist.

 2. Petrenyi Jozsef
  július 14, 2009 - 9:36 de.

  Ehh, FF alóli login… JoeP voltam.

 3. Asterix
  július 14, 2009 - 10:37 de.

  JoeP: hivatalosan van másik MAPI editor? Illetve – ha rendesen kezelik – akkor is okozhat galibát? Most konkrétan csak ezt a funkcióját "reklámoztam" – reméljük ez nem akkora gáz…

 4. Petrenyi Jozsef
  július 14, 2009 - 11:34 de.

  Nem tudok másikról. Ez a használat, amit leírtál, ez nem is olyan gáz – feltéve, hogy szószerint azt csinálják, amit leírtál. De ha valaki nekiáll buherálni – és nem csak kliens oldalon – akkor határ a csillagos ég. :-)- JoeP –

 5. Asterix
  július 14, 2009 - 11:49 de.

  Azért is írtam le szájba-rágósan 🙂 De ha valaki tényleg lángszóróval próbál cigire gyújtani, az magára vessen 🙂

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: