Kezdőlap > General > DHCP Log

DHCP Log


Nemrégiben ismét egy DHCP-problémába ütköztem. Nem túl nagyba, de elég volt ahhoz, hogy egy eddig általam nem tudott dolgot körbejárjak: mégpedig a DHCP szolgáltatás naplózását. Ez ugyanis nem állítható kinek-kinek ízlése szerint, hanem hard-coded 7 nap. Aki ennél többet szeretne, az vagy saját scriptet ír, amely máshova elmenti a logokat, vagy használja a DHCPLFR (DHCP Log File Roller) alkalmazást, amely a logok nevét ellátja a dátummal.
 
Akkor nézzük meg, hogy milyen lehetőségeink is vannak a naplózás beállítására. A Windows 2000 és 2003 szerverek belső logikája azt ellenőrzi, hogy a napi események naplózására mekkora szabad hely van. Ha az alábbiakban tárgyalt két korlát közül valamelyiket eléri, akkor aznapra felfüggeszti a naplózást, akár addig, amíg hely nem szabadul fel, akár éjfélig (amikor megnyitja a következő nap eseménynaplóját).
 
Az első korlát egy MB-ban megadott érték, amely a szolgáltatás naplózására felhasználható össz-terület. Alapértelmezetten ez az érték 7 MB, s napjára ennek az értéknek a hetede használható fel, tehát 1 MB. Ennek következtében, ha nem elég a napi 1 MB, akkor ezt az értéket kell növeljük. Mint említettem, sajnos a 7 nap nem állítható, így hiába növeljük meg a felhasználható terület értékét, az csak a naponta felhasználható maximális napló-méretet növeli.
 
A második korlát, melynek következtében megállhat a naplózás, a lemezen található szabad terület. Alapértelmezetten ez 20 MB – tehát amennyiben az üres terület kevesebb, a szolgáltatás nem naplóz tovább, amíg nem szabadul fel elég hely.
 
A fent leírt értékek helye a registry HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesDhcpServer kulcsában vannak, DhcpLogFilesMaxSize (amennyiben hiányzik, a Windows alapértelmezetten 7-nek tekinti), valamint DhcpLogMinSpaceOnDisk néven szereplő értékek, mindkettő MB-ban kifejezve.
 
Reklámok
Kategóriák:General
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: