Kezdőlap > General > SQL Embedded Edition eltavolitasa

SQL Embedded Edition eltavolitasa


Adott helyen áttettem a WSUS adatbázisát az SQL Server 2005 Embedded Edition-ról (aktuális nevén Windows Internal Database) a "natív", igazi SQL 2005-re. Ennek a menete csodálatosan le van írva itt, az viszont nincs, hogy utána mi történik az üres adatbázissal. Ugyanis gyakorlatilag semmi, ott marad, s az adott instance is futni fog. Ez több szempontból is zavart engem. Egyrészt a rendszer ezt is kell figyelje, a frissitéseit mindig le kell töltse, stb, másrészt erőforrásokat használ. Igaz, nem sokat – de tudjuk, sok kicsi sokra megy.

Ehhez ki akartam listázni ennek a spéci instance-nak az adatbázisait. Nos, mivel SQL Management Studio-ból nem tudunk hozzá csatlakozni, marad a parancs-sori eszköz, az OSql vagy az SqlCmd. Utóbbi a javasolt. Ennek első lépéseként már az SqlCmd indításakor meg kell jelöljük a kívánt szervert, ami esetünkben a \.pipemssql$microsoft##sseesqlquery. Ezután következhet az adatbázisok listázása, ami SELECT name from sys.databases, majd az elmaradhatatlan Go követ. Mivel csak az alap 4 adatbázist találtam, ezért úgy döntöttem, hogy leállítom, s el is távolítom ezt az entity-t.

Tehát összegezve:

SqlCmd -S \.pipemssql$microsoft##sseesqlquery
SELECT name from sys.databases
go

Az SqlCmd alapból része a "nagy" SQL telepítésnek, de ha nincs ilyenünk (mondjuk másik szerveren fut a "nagy" SQL), akkor használatához innen le kell tölteni az Sql 2005 Command Line Query Utility-t, illetve (mint ahogy a cikk is megjegyzi), az SQL Server Native Client csomagot. Telepítés után már használhatjuk is.

Az adatbázis végleges eltávolításához csak a Windows Internal Database-t kell "hagyományos" módon eltávolítsuk a szerverről (Programok telepítése/törlése) – s készen is vagyunk…

u.i. Ja, s hogy mostantól miért fogok remélem mind több cikket ékezetesen írni? Mert valaki ezt a cikkemet a Google fordítójának segítségével olvasta, s a benne szereplő "némi" szócska ékezet nélkül értelmeződött (mert úgy is van írva Smile) – így erotikus jelleget kölcsönözve leírásomnak. Open-mouthed Természetesen még ékezetes írásban is – remélem elvétve – lehet majd ékezet nélküli szócskával találkozni (egyből nem megy a váltás Thinking), de igyekszem… Wink

Kategóriák:General
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: