Kezdőlap > Windows 98 > Net share on Win98

Net share on Win98


Egyik helyen szerettem volna megint az Everest-et futtatni. Ezzel csak az volt a baj, hogy a szerveren meg egy laptopon kivul, melyek Win2000-et futtatnak, minden egyeb Win98-as.
Tehat policy kilove. Sebaj. Az elozo kollega idejeben mar be lettek allitva szemelyenkent .bat allomanyok, melyek minden indulasnal lefutnak. Nosza, akkor ezt hasznaljuk ki. Elso alkalommal csak annyit allitottam be, hogy Call segitsegevel meghivjanak egy masik batch-allomanyt, ami majd a kozosen futtatando parancsokat (tobbek kozott az Everest-et) fogja tartalmazni. Mivel a felhasznalok nem jeleztek hibat, kovetkezo alkalommal johetett a masodik menet, ahol a Kozos.bat allomanyt feltoltottem az Everest indito parancs-soraval.
 
S itt jott a szivas. Nem tortent semmi. Sot, meg azt sem tudtam sehonnan kideriteni, hogy elindul a Kozos vagy nem. Sebaj, megprobaljuk logolni, azaz az Everest-et futtato parancs-sor kimenetet lementeni c:log.txt-be. Rakovetkezo alkalommal itt ismet elhasaltam – a gepek nincsenek megosztva a halozaton. Tehat ha letre is hozza a log.txt-t, abbol en semmit nem fogok latni :(.
 
Kerulo megoldaskent persze megprobalom maskent is: bekotok egy szerveren levo megosztast, oda logolok. De csak jo lenne, ha nem a szerver lenne az ilyen jellegu tesztelesek helye. Ezert nem hagyom annyiban a dolgot.
 
Egy egesz napon rament, hogy a neten keresgeljek egy NET SHARE jellegu parancsra Win98-hoz. Egyetlen egy helyen talaltam olyasmit, hogy valaki azt allitotta, hogy neki sikerult megoldani – de a megoldast nem kozolte.
Win98-as Resource Kit-ben nincs, az XP-s nem jo neki, hiszen a kernel32.dll-re hivatkozik.
A vege fele jutott eszembe, hogy ez elvegre csak registry-beallitas. Nosza, akkor regmonnal kell kovessem? Hat abbol sajnos nem sok derult ki.
De megtalaltam a registry-ben a kerdeses bejegyzest. Elobb kezzel letrehoztam egy hozza hasonlot – ugymond nem ment. Gep ujrainditasa hianyzott volna hozza – de ezt ekkor meg nem tudtam. Utana ugrott be az otlet, hogy miert nem exportalom, s ugy importaljam – ez mar regen eszembe juthatott volna…
Ekkor derult ki a turpisag: ha "normalisan" osztom meg, akkor azonnal eletbe lep. Ha registry-t buheralok, ujrainditas szukseges – meg szerencse, hogy virtualis gepen probalom osszehozni, ami 50 masodperc alatt ujraindul…
 
Ha mar mukodik, akkor kovetkezo szint termeszetesen a biztonsag. Win98-ban ugye van egy jelszo-fuggo megosztas (read-only, illetve full) – windowsul Share-level, meg van a tartomany-alapu (User-level). Egyelore nem volt tartomanyom sem, meg nem is akartam most ennyire bonyolitani a helyzetet, ezert az elsot valasztottam. Hiszen ezt most csak hibakeresesre akarom hasznalni – majd megszuntethetem. Ha megis szukseg lesz ra (hiszen egy hasznos dolog), akkor visszaterek ra.
Itt mar termeszetesen az exportalassal dolgoztam, hiszen nem akartam azzal is foglalkozni, hogy a jelszot hogyan tarolja a windows (binarisan, de azon belul mikent kodolja). Ennek kovetkezteben, ha meg akarom valtoztatni a jelszot, akkor sokkal egyszerubb a virtualis gepen letrehozni a megosztast, majd kiexportalni. Jo tudni a jovore nezve.
 
Legutolso lepeskent jott az, hogy batch-bol hogyan toltom be. Tudtam, hogy ez mar kismiska, csak a parametert kell megtalalni: regedit /s allomany.reg. S mar mukodik is, mint a kisangyal – a virtualis gepen. Most mar csak az kell, hogy az eredeti halozaton is mukodjon, hogy legyen elerheto a c$. De ez mar egy masik tortenet lesz – ha nem mukodik…
 
Peldakent mellekelve egy .reg allomany, ebben meg nincs jelszo-vedelem, es a C meghajtot osztja meg:
 
REGEDIT4
 
[HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionNetworkLanManC]
"Flags"=dword:00000191
"Type"=dword:00000000
"Path"="C:\"
"Parm2enc"=hex:
"Parm1enc"=hex:
"Remark"=""
 
 
Kategóriák:Windows 98
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Hozzászólás